FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro Mihael Montiljo

ZAGREB, 18. prosinca 2006. (Hina) - Potpredsjednik zagrebačke Židovske vjerske zajednice Beth Israel i poznati kulturni aktivist Mihael Montiljo umro je noćas u Kliničkoj bolnici "Dubrava".
ZAGREB, 18. prosinca 2006. (Hina) - Potpredsjednik zagrebačke Židovske vjerske zajednice Beth Israel i poznati kulturni aktivist Mihael Montiljo umro je noćas u Kliničkoj bolnici "Dubrava".

Montiljo je rođen 1928. u sarajevskoj siromašnoj obitelji i već se od rane mladosti uključuje u aktivnosti židovske zajednice. Zajedno s obitelji bio je u ljeto 1941. zatočen u prihvatnom ustaškom logoru u Sarajevu, ali iz njega bježi u Dalmaciju. U lipnju 1943. interniran je u talijanskom fašističkom logoru Kampor na Rabu, a zatim se u rujnu 1943. priključio NOB-u.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu te je više od 30 godina radio na konzularnim i protokolarnim poslovima Izvršnog vijeća Sabora.

Bavio se međunarodnim javnim pravom u svojstvu stručnog savjetnika, pomoćnika predsjednika Republičkog komiteta za odnose s inozemstvom i pomoćnika ministra za vanjske poslove RH za izvaneuropske zemlje (1990.-1992.).

Osnovao je pjevački zbor "Liru" pod umjetničkim vodstvom E. Cossetta te je punih 50 godina organizirao turneje zbora po europskim zemljama, dva puta u SAD i Kanadu, pet puta u Izrael.

Bio je u nekoliko mandata član Vijeća i član Izvršnog odbora te potpredsjednik Židovske općine Zagreb (1986.-1990.). Bio je osnivač i predsjednik Hrvatsko-izraelskog društva, organizirao je sedam hodočašća iz Hrvatske u Izrael te oko 200 raznih književnih i glazbenih večeri i likovnih izložbi.

Dobio je Odličje Marka Marulića za doprinos u kulturi te Odličje predsjednika Republike na području međunarodne suradnje Hrvatske, kao i njemačka, talijanska i francuska odličja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙