FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije na vijest o smrti Augusta Pinocheta

ZAGREB, 10. prosinca 2006. (Hina) - Bivši čileanski diktator Augusto Pinochet (91), koji je vladao Čileom od 1973. do 1990. godine, preminuo je u nedjelju, tjedan dana nakon što je pretrpio srčani udar, javila je čileanska televizija.
ZAGREB, 10. prosinca 2006. (Hina) - Bivši čileanski diktator Augusto Pinochet (91), koji je vladao Čileom od 1973. do 1990. godine, preminuo je u nedjelju, tjedan dana nakon što je pretrpio srčani udar, javila je čileanska televizija.

Bijela kuća je na vijest o smrti bivšeg čileanskog diktatora objavila da su misli SAD-a "upućene i danas prema žrtvama Pinochetove diktature i njihovim obiteljima".

"Diktatura Augusta Pinocheta u Čileu predstavlja jedno od najtežih razdoblja povijesti te zemlje", kazao je Tony Fratto, jedan od glasnogovornika Bijele kuće,

Španjolske stranke ljevice i desnice su ocijenile kako je Augusto Pinochet "umro nekažnjen", ocijenivši ga "krvavim diktatorom za kojim se neće žaliti".

Službeni London se oglasio na vijest o smrti bivšeg čileanskog diktatora pozdravljajući napredak prema demokraciji ostvarenoj u Čileu od njegovog odlaska s vlasti.

"Obaviješteni smo o smrti Augusta Pinocheta i želimo odati počast značajnom napretku kojeg je Čile ostvario u posljednjih 15 godina kao otvorena, stabilna i napredna demokracija", kazala je britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International je, reagirajući na vijest o smrti Pinocheta, istaknula kako bi to trebala biti prilika da vlasti u svijetu shvate važnost brzog suđenja odgovornima za kršenje ljudskih prava.

"Smrt Augusta Pinocheta trebala bi poslužiti kao primjer da vlasti u Čileu i drugdje u svijetu shvate i da ih se podsjeti na važnost da se brzo sudi onima koji su odgovorni za zločine nad ljudskim pravima, čemu je Pinochet uspio pobjeći", kazala je jedna od glasnogovornica Amnesty Internationala.

Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka, je izjavila kako je "duboko ražalošćena" viješću o smrti bivšeg čileanskog diktatora. "Željezna lady" je uvijek podržavala Pinocheta zbog potpore koju je pružio Velikoj Britaniji 1982. godine za vrijeme rata na Falklandskim otocima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙