FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šerbedžiji nagrada na flimskom festivalu u Monte Carlu

WASHINGTON, 18. prosinca 2006. (Hina) - Hrvatski glumac Rade Šerbedžija dobitnik je nagrade za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu "Life is a buffet", snimljenom u irsko-njemačkoj koprodukciji, na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Monaku specijaliziranom za nenasilne filmove.
WASHINGTON, 18. prosinca 2006. (Hina) - Hrvatski glumac Rade Šerbedžija dobitnik je nagrade za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu "Life is a buffet", snimljenom u irsko-njemačkoj koprodukciji, na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Monaku specijaliziranom za nenasilne filmove.

"Film sam snimio prije godinu i pol dana i imao je veliki uspjeh u Irskoj, a sada ide u distrubuciju u Veliku Britaniju i drugdje u Europi. U originalu se zvao 'Short order', ali je britanski distributer promijenio naslov u 'Life is buffet'", izjavio je Šerbedžija u nedjelju u telefonskom razgovoru iz Los Angelesa, dodajući kako ga je producent ovoga vikenda obavijestio o nagradi na festivalu u Monaku.

Scenarist i režiser filma je Anthony Byrne, a uz Šerbedžiju igraju John Hurt i Vanessa Redgrave, te mlada francuska glumica Emma de Caunes, nositeljica glavne ženske uloge.

Po Šerbedžijinom riječima, film je "lijepa crna komedija o gubitnicima, o običnim ljudima s problemima", koji se njemu se osobno "strašno svidio".

Na četvrtom izdanju filmskog festivala u Monte Carlu, održanom od 7. do 10. prosinca, podijeljene su nagrade "Anđel" u 15 kategorija i posebna nagrada "Anđel za mir", koju je dobila ekološka organizacija Greenpeace.

Šerbedžija je dobio "Anđela" za glavnu ulogu u filmu "Life is a buffet", dok je nagrada za glavnu žensku ulogu pripala Lucy Punch za britanski film "Are you ready for love", za čiju je režiju "Anđela" osvojila Helen Grace.

Za najbolji film te specijalizirane smotre, koja se održava od 2003., proglašen je australski "The Gathering: Return of the whale dreamers".

U višegodišnjoj karijeri u svjetskom filmu Šerbedžiji je to treća nagrada, nakon 1994. kada je na venecijanskoj Mostri primio Nagradu Pasinetti za glavnu ulogu u makedonskom filmu "Prije kiše" Milča Mančevskog i Filmske nagrade Novog Zelanda 1996. za film "Broken English" Gregora Nicholasa.

Kada je riječ o nagradama, Šerbedžija kaže kako se "pridržava savjeta koji mu je dao još Miroslav Krleža, da ih zaboravi čim ih dobije".

Šerbedžija je u razgovoru najavio skore premijere još nekoliko "ambicioznih filmskih projekata" u kojima je igrao neke od glavnih uloga.

To je kanadski film "Fugitive pieces" u produkciji Roberta Lantosa, njemačko-izraelska koprodukcija "Love light", film "Shooter" u produkciji Paramount picturesa i režiji Stuarta Towensenda, te "Bitka u Seattleu" o sukobima antiglobalističkih demonstranata i policije na skupu WTO-a u tom gradu 1999. godine, u kojem igra uz Woodya Harrelsona i Raya Liottu.

Film "Život je buffet" sastoji se od nekoliko kratkih priča koje se događaju u istoj noći u Dublinu. U središtu je grill bar Kod Ishmaela, u kojem radi Fifi Koko (Emma de Caunes), briljantna kuharica čije vještine mogu izazvati orgazam kod onih koji probaju njezina jela. Opsjeda je pohotni Felix (John Hurt) koji želi njezino tijelo, ali i njezine vještine za svoj vrhunski restoran u centru grada.

Prvi susjed Paulo (Šerbedžija) sumnja da je jedini gost te noći zloglasni bjegunac od plaćanja računa - što je uvreda svakom kuharu - a ustvari riječ je o gastro kritičaru (Jack Dee), koji želi otkiti tajnu jela koje jedini Paulo ima živaca skuhati. Marainne (Vanessa Redgrave) je alkoholičarka koja naslonjena na šank prenosi životne mudrosti dostavljačici u baru Catherine.

Uglavnom, na "meniju" filma ne nedostaje seksa, crnog humora i hrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙