FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Colin Powell izjavio da SAD gube rat u Iraku i da je protiv slanja novih snaga

WASHINGTON,18. prosinca(Hina) - Bivši američki državni tajnik Collin Powell izjavio je u nedjelju kako SAD gube rat u Iraku, te izrazio skepsu prema najavama o mogućem povećanju broja američkih snaga u toj zemlji kao načinu da se promijeni situacija.
WASHINGTON,18. prosinca(Hina) - Bivši američki državni tajnik Collin Powell izjavio je u nedjelju kako SAD gube rat u Iraku, te izrazio skepsu prema najavama o mogućem povećanju broja američkih snaga u toj zemlji kao načinu da se promijeni situacija.

Powell se u emisiji "Face the Nation" TV mreže CBS složio s ocjenom Bakerove komisije da je stanje teško i da se pogoršava, kao i s izjavom novog ministra obrane Roberta Gatesa da SAD "ne pobjeđuju" u Iraku.

"Ako je stanje teško i pogoršava se, i ako ne pobjeđujemo, onda gubimo. Još nismo izgubili i sada je vrijeme da se uvede strategija koja će preokrenuti situaciju", rekao je Powell, prenosi u ponedjeljak "The New York Times".

Predsjednik George W. Bush razmatra nekoliko opcija za novu strategiju u Iraku, a jedna od njih je slanje 20-30.000 novih vojnika koji bi trebali osiguravati Bagdad, glavno poprište pobunjeničkih napada i sektaškog nasilja u Iraku.

Powell, državni tajnik u Bushovoj administraciji 2001-05., a prije toga zapovjednik Združenog stožera, kazao je kako ne vidi vojne koristi od toga da Bagdad preplave američki vojnici.

"Nisam uvjeren da će novo povećanje snaga u Bagdadu uspjeti obuzdati to društveno nasilje, taj građanski rat", istaknuo je Powell.

On je podsjetio kako su se raniji slični napori izjalovili, posljednji puta ovoga ljeta kada su u lipnju američke i iračke snage pokrenule operaciju Zajedno naprijed, i nisu uspjeli stabilizirati Bagdad.

Također je izrazio sumnju da Kopnena vojska i Marinski korpus SAD imaju dovoljno raspoloživih snaga da podrže takvu operaciju.

Powell je, umjesto toga, predložio da čim prije počne prebacivanje odgovornosti za sigurnost Iraka na vladu u Bagdadu, te da povlačenje snaga SAD počne sredinom 2007., prenosi u ponedjeljak "The Washington Post"

Po drugoj strani, jedan od vodećih demokrata, budući čelnik senatske većine Harry Reid, izjavio za emisiju "Ovoga tjedna" TV ABC News kako bi se "mogao složiti s povećanjem broja vojnika na dva, tri mjeseca ako bi to značilo da će u ovo doba iduće godine početi povlačenje američkih snaga iz Iraka".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙