FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Janšina izjava o Hrvatskoj - za unutarnje potrebe

ZAGREB, 16. prosinca 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić, komentirajući izjavu slovenskog premijera Janeza Janše da će Hrvatska proći kao Turska proglasi li primjenu Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa i za članice EU - rekao da je vjerojatno riječ o izjavi za unutarnju uporabu.
ZAGREB, 16. prosinca 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić, komentirajući izjavu slovenskog premijera Janeza Janše da će Hrvatska proći kao Turska proglasi li primjenu Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa i za članice EU - rekao da je vjerojatno riječ o izjavi za unutarnju uporabu.

"Moraju malo pokazivati mišiće, i kad smo imali problem na Muri, isto je bilo malo pretjerivanja. Doveli su Slovenci tamo svoje specijalce i ja sam im rekao da ćemo, ako se to ponovi, dovesti dobrovoljno vatrogasno društvo i mi ćemo ih 'pošpricat'. Poslije toga se više nisu pojavljivali", rekao je predsjednik Mesić u subotu novinarima prigodom tradicionalnog susreta s građanima na kavi u Uredu predsjednika.

Predsjednik Mesić je komentirao i diplomatski skandal vezan uz šverc droge diplomatskom poštom u hrvatskom konzulatu u Los Angelesu, o kojem se doznalo tek nakon dvije godine, ističući kako o tome očekuje izvješće idućeg tjedna te da će se, nakon što se utvrdi pravo činjenično stanje, donijeti pravedna i na zakonu osnovana odluka.

"Bilo bi logično da sam bio na vrijeme informiran", rekao je, dodajući da mu se javila ministrica (vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović) i rekla da će idući tjedan imati sve podatke.

Upitan hoće li pozvati hrvatskog veleposlanika u SAD-u Nevena Juricu da zbog tog slučaja dođe u Zagreb na razgovor, predsjednik Mesić je odgovorio da će to ovisiti o utvrđenim činjenicama. "Ako su činjenice takve da netko treba povući i konzekvence, on će ih i povući bez obzira na to o kome se radi", istaknuo je.

Odgovarajući na novinarski upit je li možda Ministarstvo vanjskih poslova od njega zataškavalo slučaj, predsjednik Mesić je rekao kako ne bi odmah zaključivao da Ministarstvo nešto radi njemu iza leđa. "Ali očito je da je to nešto što se dogodilo prije, to je skup okolnosti, nikoga ne opravdavam i ne volim nikoga optuživati dok ne utvrdimo pravo činjenično stanje. Onda ćemo donijeti odluku koja je pravedna i na zakonu osnovana", kazao je.

Predsjednik Mesić - na pitanje novinara "kako komentira jučerašnju izjavu državnog tajnika Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Željka Kuprešaka za HTV da je na diplomatsku dužnost imenovao jednog od aktera velikog skandala šverca droge diplomatske pošte i da on u to ne bi ulazio" - objasnio je da on potpisuje imenovanja na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova ako nema nikakvih prigovora.

"Kada bih znao za bilo koga za koga potpisujem imenovanje da je učinio nešto što nije u skladu s njegovim poslom, jasno da bih reagirao. Jasno je da se ipak malo pretjeruje jer se, bez provjere, dovodi ljude koji ispričaju svoju priču, a ne čuje se druga strana", rekao je predsjednik Mesić i dodao da je sve počelo iz jedne priče koja je lansirana, ali treba čuti i drugu stranu.

"Zato će izjavu dati i (sadašnji hrvatski veleposlanik u Turskoj) Gordan Bakota (koji je tada bio državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija), ali i dvoje iz Los Angelesa koji se spominju. Provest će se procedura i postupak, a demokracije nema bez procedure", rekao je predsjednik Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙