FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumsfeld otišao iz Pentagona uz najviše počasti

WASHINGTON, 16. prosinca 2006.(Hina) - Privlačio je kritike kao magnet, nazivan je arhitektom katastrofalnog rata, no u petak je dosadašnji američki ministar obrane Donald Rumsfeld napustio Pentagon uz riječi hvale i najviše počasti, izvijestio je CBS News.
WASHINGTON, 16. prosinca 2006.(Hina) - Privlačio je kritike kao magnet, nazivan je arhitektom katastrofalnog rata, no u petak je dosadašnji američki ministar obrane Donald Rumsfeld napustio Pentagon uz riječi hvale i najviše počasti, izvijestio je CBS News.

"Ovaj čovjek zna kako voditi i to je činio. Zemlji je to koristilo", rekao je na ispraćaju predsjednik George W. Bush, opisujući Rumsfelda kao jednog od "najvještijih, najenergičnijih i najpredanijih javnih službenika u SAD-u".

Odlazeći iz Pentagona nakon šest godina Rumsfeld ja kazao kako ima "osjećaj hitnosti zbog stvarnih izazova koji predstoje" u vremenu terorizma, nestabilnih diktatura i širenja nuklearnog oružja.

Napadi 11. rujna 2001. upozorili su svijet na postojanje globalnog ekstremističkog pokreta čiji sljedbenici misle da im je poziv ubijati Amerikance i druge slobodne ljude, rekao je Rumsfeld.

Na odlasku je dao za pravo generalima koji su dan ranije upozorili da su oružane snage SAD-a prenapregnute i da trebaju povećanje broja vojnika i sredstava.

"SAD moraju više investirati u obranu", poručio je Rumsfeld.

Bush u svom govoru nije spomenuo oštre kritike upućivane Rumsfeldu, da je arogantan, da ignorira savjete i kritike, da u Pentagonu nije bilo slobodne razmjene mišljenja i da je načinio puno grešaka u vođenju rata.

"U svakoj odluci koju je Don Rumsfeld donosio u proteklih šest godina, uvijek je stavljao vojnike na prvo mjesto i vojnici su to znali. Zajedno smo išli kroz rat. Dijelili smo neke od najizazovnijih trenutaka u povijesti naše zemlje", istaknuo je američki predsjednik.

General Peter Pace, zapovjednik Združenog stožera, rekao je kako 2.4 milijuna američkih vojnika zajednički salutira "tom nevjerojatnom Amerikancu, za njegovo vodstvo i služenje našoj zemlji".

Na ispraćaju Rusmfelda bio je i potpredsjednik Dick Cheney i drugi najviši američki dužnosnici.

Bivši mornarički pilot, 74-godišnji Rumsfeld napustio je ured samo dva tjedna prije nego što bi postao ministar obrane s najdužim stažom u američkoj povijesti i prestigao Roberta McNamaru, ministra rata u Vijetnamu.

No i ovako će se uz njegovo ime vezati neki rekordi.

Sa 74 godine je najstariji ministar obrane u povijesti SAD-a, i jedini koji je dva puta obnašao tu dužnost. Kada je prvi puta vodio Pentagon 1975-78., bio je najmlađi ministar obrane u povijesti.

Izvan tih statističkih rekorda, njegova stvarna povijesna ocjena ovisit će u najvećoj mjeri od krajnjeg ishoda rata u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙