FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: Uz pomoć EPP-a i drugih stranaka do članstva u EU do 2009.

BRUXELLES,15. prosinca (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader razgovarao je u petak u Bruxellesu s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Wilfriedom Martensom o načinima kako pomoći Hrvatskoj da ostvari cilj ulaska u EU do europskih izbora 2009. godine.
BRUXELLES,15. prosinca (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader razgovarao je u petak u Bruxellesu s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Wilfriedom Martensom o načinima kako pomoći Hrvatskoj da ostvari cilj ulaska u EU do europskih izbora 2009. godine.

"Razgovarali smo o tome kako kroz mehanizme EPP-a pomoći i Hrvatskoj i Europskoj komisiji da se pregovori vode poželjnim tempom s ciljem da se završe u primjerenom roku, a to znači do izbora za Europski parlament 2009. godine", rekao je Sanader nakon jednosatnog razgovora s Martensom, predsjednikom krovne organizacije europskih demokršćana i pučana koji imaju najbrojniju frakciju u Parlamentu.

Sanader je dodao kako u prvoj polovici sljedeće godine za vrijeme njemačkog predsjedanja očekuje velike pomake. "U tom smislu će nam biti važna potpora EPP-a, ali i drugih stranačkih grupacija, stoga ćemo nastojati uspostaviti razgovore i suradnju i s njima", rekao je, dodajući da sada očekuje konkretne datume za razgovor s drugim strankama u Europskom parlamentu, "jer nam treba konsenzus".

Sanader je izrazio zadovoljstvo što je izvješće Elmara Broka, predsjednika vanjskopolitičkog odbora EP-a, naišlo na odobravanje i ostalih stranaka. U tom izvješću, koje je ovoga tjedna izglasovano na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, Hrvatska je posebno istaknuta kao zemlja koja ne može biti teret za integracijske kapacitete Unije.

Na jučerašnjem EPP-u skupu imamo jednoglasnu odluku da Hrvatska treba biti sljedeći član EU-a, svi čelnici vlada iz naše stranke su za to i mi inzistiramo na brzim pregovorima kako bi se došlo do rješenja i mi želimo da Hrvatska bude članica prije izbora za EP 2009. godine tako da može sudjelovati na tim izborima, rekao je.

Wilfried Martens je istaknuo da unutar EPP-a postoji jednoglasnost u potpori za hrvatska nastojanja da postane članicom 2009. godine.

"Kao što znate u EPP-u postoji jednoglasnost o tome da Hrvatska treba postati članicom do 2009. godine", rekao je Martens.

Martens je rekao da ga je hrvatski premijer upoznao s odlukom o ZERP-u. "Premijer mi je rekao da je kontaktirao s Europskom komisijom i s nekima od svojih kolega premijera i apsolutno sam siguran da će se pronaći rješenje", rekao je Martens.

Premijer Sanader trebao se sastati i s predsjedavajućim Europskog vijeća, finskim predsjednikom vlade Mattijem Vanhanenom, ali je zbog Vanhanenove zauzetosti na summitu, to otkazano i dogovoren je telefonski razgovor tijekom popodneva. Tijekom toga razgovora Vanhanen bi trebao upoznati Sanadera s rezultatima summita EU-a, koji završava u rano popodne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙