FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barroso podržao Hrvatsku za članstvo u EU

MEISE, 14. prosinca 2006. (Hina) - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso susreo se u četvrtak s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i izrazio snažnu potporu Hrvatskoj za članstvo u Europskoj uniji.
MEISE, 14. prosinca 2006. (Hina) - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso susreo se u četvrtak s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i izrazio snažnu potporu Hrvatskoj za članstvo u Europskoj uniji.

Premijer Sanader je u četvrtak u Meiseu sudjelovao na summitu Europske pučke stranke i razgovarao s Barrosom koji je dao snažnu podršku Hrvatskoj.

"Ne mogu sada komentirati specifična pitanja, bila je to široka rasprava između dvojice prijatelja, mene i premijera Sanadera. To nije bio formalni sastanak i sve što vam mogu reći jest da smo u velikom dijelu riješili glavna pitanja u našim pregovorima s Hrvatskom. Drago mi je zbog napretka koji je Hrvatska do sada učinila i mi snažno podupiremo europsku perspektivu Hrvatske, radimo vrlo aktivno s premijerom Sanaderom, njegovom vladom i timom kako bi to postala stvarnost i dat ćemo sve od sebe kako bi ovaj veliki projekt za Hrvatsku i Europu bio postignut što prije", izjavio je Barroso nakon sastanka.

Predsjednik Komisije nije htio komentirati odluku hrvatske Vlade o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu (ZERP).

Premijer Sanader je rekao da je Barroso u svom istupu na summitu EPP-a govorio o Hrvatskoj kao sljedećoj zemlji koja će ući u EU nakon Bugarske i Rumunjske. Hrvatski premijer je dodao da su "svi sudionici podržali Hrvatsku".

Sanader je rekao da je njemačku kancelarku Angelu Merkel, buduću predsjedateljicu Europskog vijeća, te predsjednika Komisije Barrosa pozvao na summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), koji se početkom svibnja održava u Zagrebu, na kraju hrvatskog predsjedanja. "Oni su to načelno prihvatili", rekao je Sanader.

Sanader je rekao da svoje sugovornike, među njima i slovenskog premijera Janeza Janšu upoznao s odlukom hrvatskog Vlade o aktiviranju ZERP-a od početka 2008. godine.

"Bili smo u kontaktu s njima i proteklih dana i mislim da što se tiče naše obveze, dakle konzultacija, razgovora, dijaloga sa susjedima, da smo to obavili", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer u petak ima predviđeni sastanak s predsjedavajućim Europskog vijeća, finskim premijerom Mattijem Vanhanenom i predsjednikom EPP-a Wilfriedom Martensom.

U Meiseu su se okupili čelnici Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka, koja ima najbrojniju frakciju u Europskom parlamentu. Riječ je o sastanku koji se tradicionalno održava prije svakog summita EU-a.

Na sastanku sudjeluje nekoliko premijera i oporbenih čelnika u zemljama članicama. Od predsjednika vlada država članica sudjeluju njemačka kancelarka Angela Merkel, autrijski kancelar Wolfgang Schuessel, premijeri Jan-Peter Balkenende (Nizozemska), Kostas Karamanlis (Grčka), Jean-Claude Juncker (Luxembourg), Fredrik Reinfeldt (Švedska), Lawrence Gonzi (Malta), Janez Janša (Slovenija), Aigars Kalvitis (Latvija). Tu je još i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, kandidat na francuskim predsjedničkim izborima Nicolas Sarkozy, predsjednik bavarske vlade Edmund Stoiber, rumunjski predsjednik Traian Basescu, albanski premijer Sali Berisha i drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙