FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barroso upozorio RH da ne poduzima jednostrane mjere u vezi ZERP-a

BRUXELLES, 6. prosinca 2006. (Hina) - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso upozorio je u srijedu u Bruxellesu Hrvatsku da ne poduzima jednostrane mjere u vezi s proglašenjem Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP).
BRUXELLES, 6. prosinca 2006. (Hina) - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso upozorio je u srijedu u Bruxellesu Hrvatsku da ne poduzima jednostrane mjere u vezi s proglašenjem Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP).

Barroso je u srijedu u Bruxellesu razgovarao s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i iznio mu, kako je rekao novinarima, stajalište Europske komisije o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu.

"Jasno sam rekao predsjedniku Mesiću da Komisija očekuje da se Hrvatska kao vjerodostojna kandidatska zemlja pridržava svojih obveza preuzetih na početku pregovora i da neće poduzimati jednostrane mjere u pogledu ZERP-a. Regionalna suradnja i dobrosusjedski odnosi su važni i zatražio sam da Hrvatska uloži maksimalne napore na rješavanju svih pitanja sa susjedima, posebice kada je riječ o graničnim pitanjima", rekao je Barroso i pozvao Hrvatsku da uloži maksimalne napore u rješavanju otvorenih pitanja sa susjedima.

Upitan pribojava li se konfrontacije s Europskom unijom oko ZERP-a, Mesić je kratko odgovorio da do sukoba neće doći, te dodao da Hrvatska očekuje od svojih susjeda da se s njom konzultiraju kada donose odluke koje se i nje tiču, te da to isto vrijedi i za Hrvatsku.

Barroso je izjavio da će 2007. godina bit presudna godina za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, te da je od brzine procesa važnija kvaliteta. "Tijekom prošle godine Hrvatska je poduzela neke važne korake, što se tiče približavanja Unije, donijela je neke zakone, a sada je važno uspostaviti konkurentno gospodarstvo i dalje provoditi reforme, te će u sklopu toga 2007. biti presudna godina", rekao je Barroso nakon razgovora s predsjednikom Mesićem.

Barroso je rekao da je s predsjednikom Mesićem razgovarao o nekim važnim pitanjima, kao što su reforma pravosuđa, javne uprave, borba protiv korupcije i povratak izbjeglica i prava manjina. "Tu smo naznačili da je jako važno što prije poduzeti odgovarajuće korake", rekao je Barroso.

Upitan može li Hrvatska ući u Europsku uniju 2009. godine, Barroso je odbio preuzeti obvezu u vezi s datumom. "Razumijem da je ponekad važno uspostaviti datum, jer ako ga znamo onda se možemo usredotočiti na raspored i o tome sam nekoliko puta razgovarao s premijerom Ivom Sanaderom. Ali, ja se ne mogu obvezati na datum, i neću to učiniti, no ponavljam, da sada brzina najviše ovisi o Hrvatskoj, koja je jako dobro počela s pregovorima", rekao je predsjednik Europske komisije.

Predsjednik Mesić je izjavio kako je "sada na Hrvatskoj da ispuni uvjete, ostvari standarde i da će onda osvariti svoj strateški cilj ulaska u Uniju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙