FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrhovni sud o silovanju američke košarkašice i prvom Jungovom ubojstvu

ZAGREB, 14. prosinca 2006. (Hina) - Vrhovni sud danas je raspravljao o žalbama na presude zbog navodnog silovanja američke košarkašice u Gospiću te prvog ubojstva mladog Dragana Junga, kasnije prozvanog i labinskim monstrumom.
ZAGREB, 14. prosinca 2006. (Hina) - Vrhovni sud danas je raspravljao o žalbama na presude zbog navodnog silovanja američke košarkašice u Gospiću te prvog ubojstva mladog Dragana Junga, kasnije prozvanog i labinskim monstrumom.

No, pravomoćne odluke o ovim slučajevima vrhovni će suci donijeti naknadno, iza zatvorenih vrata, nakon što su na javnim sjednicama iznesene sve pojedinosti o ranijim sudskim postupcima i žalbama.

Slučaj silovanja tamnopute američke košarkašice Illishe Jarrett u Gospiću veliki interes javnosti izazvao je i prije objavljivanja kontroverzne presude, u kojoj je sudac Branko Milanović oslobodio optuženog Josu Mraovića. Vrhovni sud slučaj je preispitao nakon žalbe tužiteljstva, Županijskog državnog odvjetništva iz Rijeke.

U obrazloženju presude sudac je odbio tvrdnje tužiteljstva da je Mraović prodiranjem prsta u košarkašicin anus počinio radnju izjednačenu sa silovanjem, ustvrdivši da bi se na taj način i svako neželjeno rukovanje moglo poistovjetiti sa silovanjem.

Osim što je silovanje usporedio s rukovanjem, sudac je presudu donio bez saslušavanja 28-godišnje žrtve, pa je presuda izazvala još veću bujicu nezadovoljstva brojnih "ženskih" udruga ionako nezadovoljnih visinom kazni zbog raznih vrsta nasilja nad ženama.

Drugi današnji slučaj raspravljan je zbog žalbe jednog od najmlađih hrvatskih višestrukih ubojica, 24-godišnjeg Dragana Junga, koji je od Vrhovnog suda tražio da preispita 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva 77-godišnje starice u Labinu 2001.

Policija pune četiri godine nije uspjela riješiti slučaj, no u veljači prošle godine Jung je priznao zločin zagrebačkoj policiji koja ga je uhitila zbog ubojstva 22-godišnjeg prijatelja, studenta Ante Vukelića. Za to je ubojstvo, pak, krajem listopada ove godine Jung nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora.

Budući se nalazi u pritvoru Vrhovni je sud njegovu žalbu uzeo u razmatranje po žurnom postupku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙