FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrhovni suci u prosincu odlučuju o Mraoviću, Jungu i Suliću

ZAGREB, 1. prosinca 2006. (Hina) - Slučaj navodnog silovanja američke košarkašice u Gospiću, ubojstvo starice u Labinu za koje je nepravomoćno na 15 godina osuđen Dragan Jung, poznat i po ubojstvu prijatelja studenta u Zagrebu, te malverzacije u Croatia busu zbog kojih je osuđen bjegunac Leon Sulić, predmeti su koji će se posljednjeg mjeseca ove godine naći na stolu sudaca Vrhovnog suda.
ZAGREB, 1. prosinca 2006. (Hina) - Slučaj navodnog silovanja američke košarkašice u Gospiću, ubojstvo starice u Labinu za koje je nepravomoćno na 15 godina osuđen Dragan Jung, poznat i po ubojstvu prijatelja studenta u Zagrebu, te malverzacije u Croatia busu zbog kojih je osuđen bjegunac Leon Sulić, predmeti su koji će se posljednjeg mjeseca ove godine naći na stolu sudaca Vrhovnog suda.

Možda najveći interes javnosti od ova tri slučaja izazvalo je navodno silovanje tamnopute američke košarkašice u Gospiću u travnju prošle godine i sve što se kasnije događalo u tom predmetu.

Prvo je policija šokirala javnom objavom identiteta žrtve, ali ne i osumnjičenog, te detaljnim opisom zločina kojega se ne bi posramili ni pisci pornografskih romana. No, pravi skandal izazvalo je brzopotezno suđenje na kojemu 28-godišnja navodna žrtva nije ni saslušana te obrazloženje nepravomoćne presude gospićkog Županijskog suda kojom je optuženi za silovanje Joso Mraović (57) oslobođen krivnje.

Sudac Branko Milanović je, naime, kazneno djelo za koje je optužen Mraović usporedio s rukovanjem. Tužiteljstvo je tvrdilo da je Mraović nakon napada na košarkašicu prstom prodro u njezin anus te je tu radnju izjednačilo sa silovanjem.

"U ovom slučaju ni prst, ni anus, nemaju svojstva spolnosti, ako bi bili u međusobnom kontaktu, jer ni prst ni anus nisu spolni organi, pa njihovim kontaktom ne ostvaruje se spolna radnja i ne može se izjednačavati sa spolnim odnošajem... U hrvatskom jeziku zna se točno što je spolni odnošaj, zna se točno što je spolna radnja i nitko ne može nešto drugo navesti kao spolnu radnju, niti izjednačiti sa spolnim odnošajem", stoji u obrazloženju presude.

"Kada bismo prihvatili da je svaka radnja u međusobnim kontaktima izjednačena sa spolnim odnošajem, radnja koja se može podvesti pod ovo kazneno djelo, tada bi nastao kaos u pogledu primjene ovog kaznenog djela u praksi, jer bi se svaki dodir između dviju osoba praktično mogao smatrati počinjenjem ovog kaznenog djela, ako jedna od osoba nije željela tjelesni kontakt sa drugom osobom, pa bi i obično rukovanje bilo kazneno djelo silovanja, a što je neprihvatljivo", dio je presude koju je prenio i tisak.

Na presudu se žalilo tužiteljstvo, a Vrhovni sud će o žalbi raspravljati 14. prosinca.

Istog dana na dnevnom redu će biti i žalba 24-godišnjeg Dragana Junga na presudu kojom je osuđen na 15 godina zatvora, zbog ubojstva 77-godišnje starice u Labinu 2001.

Policija pune četiri godine nije uspjela riješiti slučaj, no u veljači prošle godine Jung je priznao zločin zagrebačkoj policiji koja ga je uhitila zbog ubojstva 22-godišnjeg prijatelja, studenta Ante Vukelića. Za to je ubojstvo, pak, krajem listopada ove godine Jung nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora.

Budući se nalazi u pritvoru Vrhovni je sud njegovu žalbu uzeo u razmatranje po žurnom postupku.

Slučaj odbjeglog poduzetnika Leona Sulića (58), optuženog na sedam godina zatvora zbog malverzacija u njegovoj zagrebačkoj prijevozničkoj tvrtki Croatia bus, na dnevnom redu Vrhovnog suda naći će se 5. prosinca.

Suliću se gubi svaki trag krajem lipnja prošle godine kada je zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno gospodarskih malverzacija "teških" 15,5 milijuna kuna osuđen na zagrebačkom Županijskom sudu. Za njim je raspisana i međunarodna tjeralica.

Budući je u bijeg na presudu se u Sulićevu korist žalio njegov sin.

Pravomoćnu odluku u sva tri slučaja vrhovni suci će donijeti iza zatvorenih vrata, nakon što na javnim sjednicama suci izvjestitelji iznesu pojedinosti svakog predmeta i žalbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙