FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: Srbija, BiH i Crna Gora potpisale sporazum o Partnerstvu za mir

ZAGREB/BRUXELLES , 14. prosinca 2006. (Hina) - Glavni tajnik NATO-ageneral Jaap de Hoop Scheffer u četvrtak je potpisao sporazum opristupu programu Partnerstvu za mir s predsjednicima Srbije, CrneGore i predsjedavajućim predsjedništva BiH, u sklopu prvoga koraka naputu prema pridruženju tih zemalja NATO savezu, prenijele suagencije.
ZAGREB/BRUXELLES , 14. prosinca 2006. (Hina) - Glavni tajnik NATO-a general Jaap de Hoop Scheffer u četvrtak je potpisao sporazum o pristupu programu Partnerstvu za mir s predsjednicima Srbije, Crne Gore i predsjedavajućim predsjedništva BiH, u sklopu prvoga koraka na putu prema pridruženju tih zemalja NATO savezu, prenijele su agencije.

"Ovo će pomoći da se regija potpunije uključi u euroatlantsku obitelj", rekao je Scheffer, istodobno upozorivši da Srbija i BiH moraju pojačati suradnju s Haškim sudom.

Potpisivanje sporazuma o pristupu Partnerstvu za mir smatra se prvim korakom u dugom procesu pridruženja novih zemalja članica NATO-u.

Odluka o proširenju spomenutog programa na tri balkanske države prošli su mjesec na summitu u Rigi donijeli čelnici NATO-a, unatoč ranijim oštrim razlikama u stajalištima NATO-ovih članica o pristupu Srbije. Sjedinjene Države u posljednji su trenutak pristale omogućiti potpisivanje spomenutog sporazuma i s tom zemljom. Oko dvadeset zemalja Europe, Kavkaza i srednje Azije članice su Programa.

Za razliku od NATO-a, EU je izvijestila kako namjerava nastaviti pregovore o suradnji sa Srbijom tek nakon što budu uhićeni Ratko Mladić i Radovan Karadžić, izvijestio je France presse.

"Naš ulazak u obitelj zemalja Partnerstva za mir samo je prva etapa u procesu koji će vrhunac doživjeti potpunom integracijom regije u Savez. Odluka da nas se pozove u Partnerstvo od velikog je povijesnog značenja, ne samo za moju zemlju i našu regiju već, prema mojem mišljenju za sve ovdje predstavljene zemlje", rekao je predsjednik Srbije Boris Tadić tijekom svečanosti potpisivanja sporazuma, prenosi dpa.

Tadić je ponovio stajalište Beograda o mogućnosti pronalaženja kompromisa u vezi s neovisnošću Kosova. "No, bez obzira kakav će biti ishod, Srbija će i dalje ostati privržena ideji očuvanja mira u regiji", a "pridruženje njegove zemlje", kako je rekao, "Partnerstvu za mir, može samo ići u prilog takvom angažmanu". Novinarima je kazao kako "Srbi namjeravaju braniti svoje interese i svoje granice, no na europski način, putem pregovora, a ne ratujući". U pogledu osjetljivog pitanja ratnih zločinaca za kojima je tjeralicu raspisao Međunarodni haaški sud, srpski je predsjednik kazao kako su Srbi angažirani na njihovu izručenju. "Moralni imperativ je da svi oni koji bježe pred pravdom, posebno Ratko Mladić, budu locirani, uhićeni i izručeni Haagu", kazao je.

Jaap de Hoop Schefer je ponovio kako se od Srbije na tom području očekuje puna suradnja.

Predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, nakon potpisivanja sporazuma je rekao kako je "san BiH ostvaren". "Simbolično je da potpisujemo ovaj sporazum 11 godina od potpisivanja daytonskog sporazuma. Nadam se da ćemo ulaskom u Partnerstvo za mir, a kasnije i u EU i NATO 'zacementirati' za sva vremena bilo kakve etničke sukobe u BiH", rekao je Radmanović.

U ime Crne Gore sporazum je potpisao predsjednik države Filip Vujanović. "Ovu odluku smatramo priznanjem našeg ubrzanog demokratskog napretka i napretka u reformama na području obrane i sigurnosti koje smo do sada postigli. Ove su reforme rezultirale punom civilnom i demokratskom kontrolom oružanih snaga, što je u najboljem interesu svih građana. Danas su svi naši napori potvrđeni", rekao je Vujanović.

Schefer je ocijenio da "ulazak Crne Gore u Partnerstvo predstavlja povijesni trenutak za jednu staru naciju i mladu demokraciju". Nije se želio izjasniti o eventualnom budućem članstvu Crne Gore, BiH i Srbije u NATO-u, naglasivši kako datum ulaska u Savez ovisi o napretku u reformama potencijalnih kandidata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙