FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor burno o dužnosničkim plaćama

ZAGREB, 14. prosinca (Hina) - Sam početak pojedinačne rasprave o Vladinu prijedlogu povećanja plaća nekim državnim dužnosnicima pretvorio se u oštru borbu oko poslovničkih odredbi između SDP-a i HDZ-a.
ZAGREB, 14. prosinca (Hina) - Sam početak pojedinačne rasprave o Vladinu prijedlogu povećanja plaća nekim državnim dužnosnicima pretvorio se u oštru borbu oko poslovničkih odredbi između SDP-a i HDZ-a.

Nenad Stazić (SDP) je u svom izlaganju kazao kako se zalaže da se glasnogovorniku Vlade Ratku Mačeku plaća poveća i više nego što predlaže Vlada, budući da on, kako je rekao, mora pred javnošću braniti i Vladu i HDZ.

Maček, tvrdi Stazić, ima nemoguću misiju jer javnosti mora objašnjavati da se "12 generala samo predalo Haagu, a da ih nije izručio HDZ, da se sam predao i general Gotovina, da ministar Vukelić nije kupio vijećnike u Karlovcu, da Vlada nema ništa s nestankom šest milijuna dolara iz Brodosplita, da premijer nije putovao u Veronu i da nije na prijevaru postao predsjednikom HDZ-a".

Predsjedavajući Darko Milinović mu je, uz obrazloženje da odmiče od teme, izrekao opomenu, a nakon što je Stazić nastavio iznositi optužbe na Mačekov i račun HDZ-a, oduzeo mu je riječ.

Nezadovoljni SDP-ovci potom su zatražili stanku, prozivajući Milinovića da je neopravdano Staziću oduzeo riječ, a zahtjevu za stankom pridružio se i Klub HNS-a.

Nakon što su SDP-ovci za izlaganje u ime Kluba odredili Stazića, Milinović mu nije dopustio da izađe za govornicu, poručujući da mu je oduzeo riječ po ovoj točki dnevnog reda, te da se o stegovnoj mjeri predsjedavatelja ne raspravlja.

Njegovo obrazloženje naišlo je na žestoke prosvjede SDP-ovaca, koji su tvrdili da Stazić ima pravo iznijeti stav kluba nakon stanke, da se ne radi o točki dnevnog reda po kojoj mu je oduzeta riječ, na što je Milinović, ustrajavajući u odluci da Staziću ne da riječ, SDP-u i HNS-u odobrio još jednu stanku.

Čelnik SDP-a Ivica Račan je nakon stanke, u ime SDP-ova kluba, rekao kako ne može više tolerirati praksu da se diskreciono primjenjuje saborski Poslovnik, te odlučuje tko će govoriti u ime kluba.

"Znali smo da se ne može kritički govoriti o nekim dužnosnicima, o premijeru Ivi Sanaderu, ali nismo znali da se ne može govoriti i o glasnogovorniku Mačeku. Popis se, očito, širi", rekao je Račan te pozvao SDP-ovce da napuste sabornicu za rasprave o prijedlogu izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks izjavio je da u potpunosti stoji iza Milinovićevih odluka, istaknuvši da je Milinović trebao biti još odlučniji i stroži prema Staziću, koji je "optuživao, klevetao i vrijeđao premijera Sanadera i HDZ da su kriminalci, da su odgovorni za izborne prijevare, da su falsifikatori".

Sabor je potom zaključio raspravu o predloženim izmjenama, a rad nastavlja raspravom o konačnom tekstu zakona o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙