FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Oporba oštro protiv dopuna Zakona o odlikovanjima

ZAGREB, 14. prosinca 2006. (Hina) - Oporbeni zastupnici, s izuzetkom HNS-a, oštro su u četvrtak prosvjedovali protiv Vladina prijedloga dopuna Zakona o odlikovanjima i priznanjima, ocijenivši da se zakon mijenja isključivo zbog činjenice da je Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke kao junaka Domovinskog rata odlikovala Branimira Glavaša.
ZAGREB, 14. prosinca 2006. (Hina) - Oporbeni zastupnici, s izuzetkom HNS-a, oštro su u četvrtak prosvjedovali protiv Vladina prijedloga dopuna Zakona o odlikovanjima i priznanjima, ocijenivši da se zakon mijenja isključivo zbog činjenice da je Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke kao junaka Domovinskog rata odlikovala Branimira Glavaša.

Vlada, naime, predlaže da se za sudjelovanje ili drugi doprinos u Domovinskom ratu mogu dodijeljivati samo odlikovanja i priznanja utvrđena Zakonom, dok bi jedino Predsjednik Republike takva priznanja mogao dodjeljivati i temeljem drugih propisa.

Predlagatelj tumači da se takva dopuna predlaže radi zaštite digniteta Domovinskog rata, a državni tajnik u Ministarstvu branitelja Tomislav Ivić je objasnio da inflacija različitih priznanja, koja se dodjeljuju bez kriterija, obezvrjeđuje Domovinski rat.

Oporba, međutim, ističe da nevladine udruge imaju pravo odlikovati koga hoće, a za inflaciju odlikovanja je, tvrde, kriva upravo država, budući da je najviše odlikovanja dodijeljeno ljudima koji su u ratu sudjelovali samo kao logistika.

"Ovaj bi se zakon trebao zvati zakon o zabrani dodjeljivanja odlikovanja Branimiru Glavašu", rekao je Nenad Stazić (SDP).

Podsjetio je da je Udruga branitelja Podravke i ranije dodjeljivala priznanja osobama i gradovima, u čemu su sudjelovali i dužnosnici aktualne vlasti.

"Ta je udruga odlikovala Katu Šoljić, Ankicu Tuđman i vukovarsku bolnicu, a odlikovanja su dodjeljivali Jadranka Kosor, Andrija Hebrang i drugi, a sada vam to smeta, kad je dodijeljeno priznanje Branimiru Glavašu", kazao je Stazić, upitavši vladajuće "što bi bilo da su Glavaša odlikovali u vrijeme kad je bio vizionar HDZ-a".

Ocijenio je da upravo nedostatak odlikovanja junaka Domovinskog rata u Zakon o odlikovanjima i priznanjima dovodi do stanja u kojem se čini da je Domovinski rat imao samo zločince, ne i heroje.

Njegov stranački kolega Ivica Pančić Vladin je prijedlog usporedio s pokušajem Komunističke partije da monopolizira Drugi svjetski rat i da bude jedini vjerodostojan tumač onoga što se u tom ratu dogodilo.

I HSP-ovac Pero Kovačević Vladi spočitava da su "propisi koje predlaže primjereniji Staljinu i drugim režimima, za koje znamo kako su završili".

"Kako bi bilo da, na primjer, SDP predloži da se novinarskoj udruzi zabrani da premijera Ivu Sanadera proglasi političarem godine", upitao je Kovačević.

HDZ-ovac Luka Bebić oporbi je spočitnuo da "sve želi iskarikirati i dovesti do apsurda", jer je, kaže, pitanje tko može dodijeljivati odličja za sudjelovanje u Domovinskom ratu načelne prirode.

"Mogu li to doista činiti udruge iz pojedinih poduzeća, pa ćemo onda imati inflaciju priznanja bez ikakva značaja", upitao je Bebić.

Slično misli i HNS-ovac Željko Kurtov. "Sramotno je da svaka udruga može davati odlikovanja i priznanja ljudima i gradovima, te da se ide u toliku širinu da ništa u ovoj državi ne može ostati vrijedno, a ako će ovaj zakon otkloniti takvu praksu, mi ga zdušno podržavamo", rekao je Kurtov.

Sjednica je nastavljena raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙