FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor o novom zakonu o oružju

ZAGREB, 29. studenoga (Hina) - Saborska oporba i danas je, u nastavku rasprave o novom Zakonu o oružju, prigovorila da zakon ne rješava problem posjedovanja i uporabe ilegalnog oružja, već da uvodi nove namete legalnim posjednicima oružja.
ZAGREB, 29. studenoga (Hina) - Saborska oporba i danas je, u nastavku rasprave o novom Zakonu o oružju, prigovorila da zakon ne rješava problem posjedovanja i uporabe ilegalnog oružja, već da uvodi nove namete legalnim posjednicima oružja.

Oporbenjaci su u raspravi isticali da se problem ilegalnog oružja, kojim se izvršavaju gotovo sva kaznena djela počinjena vatrenim oružjem, neće riješiti ako se zakonom ne propiše obvezna zatvorska kazna za posjedovanje ilegalnog oružja, a ne samo novčane kazne.

"Počinitelji kaznenih djela tu novčanu kaznu vrlo lako mogu platiti, a potom ponovno počiniti zločine", upozorio je Srećko Ferenčak (HNS), ustvrdivši da zakon uvodi veća ograničenja za posjednike legalnog oružja, a da zanemaruje one koji oružje posjeduju ilegalno.

Zauzeo se i da se streljački sportski klubovi oslobode obveze pribavljanja odobrenja za prijevoz oružja, kao i obveze da jednom godišnje moraju obaviti tehnički pregled oružja.

Da zakon ne rješava problem posjedovanja ilegalnog oružja smatra i Željko Ledinski (HSS), koji prigovara da zakon, bez ikakve potrebe, nameće nove administrativne troškove sportskim i lovačkim društvima, dok s druge strane, tvrdi, ne povećava sigurnost građana.

Slično mišljenje ima i Mirko Filipović (SDP), koji pita na osnovu čega će liječnik utvrđivati fizičku sposobnost za posjedovanje oružja, koje su to fizičke bolesti zbog kojih se nekome može uskratiti dozvola za posjedovanje oružja. Smatra, naime, da se dozvola može uskratiti samo za psihičku, ne i fizičku nesposobnost.

U HDZ-u, pak, ističu kako nemaju iluzija da će samo zakon riješiti problem ilegalnog oružja, već da će, po riječima Ruže Lelić, stvoriti pravni okvir za reguliranje posjedovanja i uporabe oružja. Smatra da zakon na kvalitetan način propisuje uvjete za posjedovanje oružja, kao i uvjete o tehničkoj ispravnosti te registraciji oružja, napominjući da je zakon usklađen s propisima i standardima EU.

Njezin stranački kolega Niko Rebić pohvalio je odredbe koje propisuju mogućnost vraćanja oružja bez vremenskog ograničenja te bez ikakvih sankcija, uvjeren da će to doprinijeti smanjenju broja oružja u hrvatskim kućanstvima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙