FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arapska liga u osjetljivoj misiji u Libanonu

BEJRUT, 12. prosinca 2006. (Hina/AFP) Glavni tajnik Arapske lige AmrMusa u utorak je počeo osjetljivu misiju posredovanja u Bejrutu kakobi se riješila politička kriza, dok vlada i oporba ne uspijevajupostići dogovor o vladi nacionalnog jedinstva.
BEJRUT, 12. prosinca 2006. (Hina/AFP) Glavni tajnik Arapske lige Amr Musa u utorak je počeo osjetljivu misiju posredovanja u Bejrutu kako bi se riješila politička kriza, dok vlada i oporba ne uspijevaju postići dogovor o vladi nacionalnog jedinstva.

Ova Musina misija uslijedila je nakon što se posebni izaslanik Arapske lige Sudanac Moustapha Ismail u ponedjeljak sastao u Bejrutu s libanonskim premijerom Fouadom Siniorom i predsjednikom parlamenta Nabihom Berrijem, jednim od stupova oporbe.

Libanonske novine ocjenjuju u utorak kako Ismailova misija približavanja stajališta vlade, koju čini anti-sirijska većina i oporbe, koju podržava službeni Damask, nije uspjela.

"Arapski dužnosnik nije uspio ukloniti glavnu prepreku, predložiti rješenje koje će odgovarati objema stranama", piše "l'Orient le Jour".

Vlada koja ima potporu Pariza i Washingtona još uvijek dobija ideju o prvu na veto za oporbu unutar vlade.

Libanon je u političkoj krizi od sredine studenoga kada su ostavku podnijela šestorica prosirijski orijentiranih ministara.

Plan Arapske lige predviđa "zaustavljanje nasilja na ulicama", "dogovor o formiranju vlade s manjinom koja bi imala pravo veta u skladu s pravilima koja treba definirati", "povratak na dijalog" te sporazum o nekim osjetljivim pitanjima.

Ta osjetljiva pitanja su međunarodni sud za suđenje ubojicama bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, predsjednički i parlamentarni izbori i održavanje međunarodne ekonomske konferencije krajem siječnja u Parizu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙