FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugalska ministrica na otvorenju izložbe o portugalskim pomorcima

ZAGREB, 11. prosinca 2006. (Hina) - Izložba fotografija Michaela Teaguea "Putovima portugalskih moreplovaca" otvorena je večeras u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u nazočnosti portugalske ministrice kulture Isabel Pires de Lima.
ZAGREB, 11. prosinca 2006. (Hina) - Izložba fotografija Michaela Teaguea "Putovima portugalskih moreplovaca" otvorena je večeras u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u nazočnosti portugalske ministrice kulture Isabel Pires de Lima.

Izložba je priređena u povodu dvodnevna službena posjeta portugalske ministrice kulture Isabel Pires de Lima kojoj je domaćin hrvatski ministar kulture Božo Biškupić. Osim MUO-a u organizaciji izložbe sudjelovalo je i portugalsko Veleposlanstvo u Zagrebu.

Izložba se sastoji od dijela zbirke koju je novinar i fotograf britanskog podrijetla Michael Teague stvarao u tijeku nekoliko godina dok je slijedio putove prvih portugalskih pomoraca i otkrivača iz doba velikih portugalskih otkrića u 14. i 15. stoljeću, kad je Portugal bio vodeća svjetska pomorska sila. Autor je prešao tisuće milja i brojne zemlje, a njegova traganja sezala su od Brazila do Japana. Fotograf napominje da su Portugalci polazili na duga putovanja i otkrića i tijekom stoljeća istražili više od dvije trećine pomorskog svijeta.

Teague je nekoliko godina živio u Brazilu i Portugalu, a za Portugal i Portugalce počeo se zanimati prije više od 30 godina kad je, stekavši diplomu Sveučilišta u Oxfordu, otputovao u Angolu, negdašnju portugalsku koloniju. U putovanjima je prolazio rutom koju je prošao i slavni Vasco da Gama u potrazi za morskim putom u Indiju, zabilježivši na svojim fotografijama portugalsku nazočnost od Brazila do Japana.

Teague je pisao za razne svjetske novine, a napisao je i knjigu o portugalskim pomorcima. Umro je 1999.

Portugalska ministrica Isabel Pires de Lima istaknula je kako je zadovoljna što hrvatska javnost može razgledati ovu vrijednu izložbu koja svjedoči o bogatoj portugalskoj povijesti, osobito o portugalskim pomorcima. Kazala je kako je Portugal zemlja između zova kontinenta i zova Atlantika, o čemu svjedoči i sama izložba.

Ministar kulture Božo Biškupić zahvalio je Muzeju za umjetnost i obrt na organizaciji izložbe te podsjetio da je izložba početak hrvatsko-portugalske kulturne suradnje u vrijeme kad Hrvatska pregovara o pristupu EU.

Ministar je najavio sutrašnji razgovor o kulturnoj suradnji s portugalskom ministricom te kazao da Ministarstvo kulture u 2007. priprema nekoliko velikih izložaba, primjerice o pomorstvu na hrvatskom Jadranu, koja će 15. ožujka biti otvorena u Barceloni, a nakon toga i u Portugalu.

Teageova izložba je otvorena do 17. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙