FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNICEF predstavio Izvješće o stanju djece u svijetu za 2007.

ZAGREB, 11. prosinca 2006. (Hina) - Ukidanje rodne diskriminacije i osnaživanje žena utjecat će pozitivno na preživljavanje i blagostanje djece, navodi se u Izvješću o stanju djece u svijetu za 2007. godinu koje je u ponedjeljak u Zagrebu predstavila predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Tanja Radočaj na 60. rođendan organizacije.
ZAGREB, 11. prosinca 2006. (Hina) - Ukidanje rodne diskriminacije i osnaživanje žena utjecat će pozitivno na preživljavanje i blagostanje djece, navodi se u Izvješću o stanju djece u svijetu za 2007. godinu koje je u ponedjeljak u Zagrebu predstavila predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Tanja Radočaj na 60. rođendan organizacije.

UNICEF poručuje u svom godišnjem Izvješću da ravnopravnost rodova donosi dvostruku dobit koja ide u korist žena i djece. UNICEF se osim Konvencijom o pravima djeteta u svom radu rukovodi i Konvencijom o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena.

"Iako i u Hrvatskoj bilježimo slučajeve diskriminacije žena, najčešće kada su u pitanju zapošljavanje i tržište rada, nadležne institucije u tom području poduzimaju napore, a nedavno predstavljena Strategija za promicanje ravnopravnosti spolova Vlade RH pruža pozitivan smjer kako dalje", rekla je Radočaj pozdravivši donošenje te strategije.

"Sve što se bude činilo za bolji položaj žena u društvu reflektirat će se i na dobrobit djece. To je osnovna poruka ove publikacije", istaknula je.

"Žene koje imaju pristup resursima mogu bolje brinuti o svojoj djeci, žene koje imaju pristup obrazovanju vjerojatno će imati zdraviju i obrazovaniju djecu. Žene koje imaju pristup društvenim procesima i odlučivanju donose odluke u korist djece i to se pokazalo u onim društvima gdje je položaj žena poboljšan", kazala je.

"Zadaće je i UNICEFA i UN-a u cjelosti, kao i nacionalnih vlada da rade na poboljšanju položaja žena".

Unatoč ostvarenom napretku u poboljšanju statusa žena, milijuni djevojčica i žena još uvijek žive u diskriminaciji, lošijem položaju i siromaštvu, navodi se u Izvješću. HIV/AIDS više utječe na živote žena i djevojčica, a na većini mjesta žene zarađuju manje od muškaraca. Milijuni žena širom svijeta izloženi su fizičkom i seksualnom nasilju koje rijetko dolazi pred lice pravde. Zbog diskriminacije veća je vjerojatnost da djevojčice neće ići u školu - gotovo jedna od pet djevojčica koje se upišu u osnovnu školu u zemljama u razvoju, nikada je ne završi. A upravo je razina obrazovanja žena izravno vezana uz poboljšanje rezultata u preživljavanju i razvoju djece, ističe se u Izvješću.

Ovom prigodom predstavljena je i knjiga za djecu "Život kao moj - Kako žive djeca širom svijeta" koju je Ured UNICEF-a za RH preveo i tiskao u suradnji i uz potporu ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Knjiga govori o osnovnim pravima djece kroz živopisne priče djece iz cijelog svijeta, a bit će besplatno distrubuirana svim knjižnicama osnovnih škola u Hrvatskoj.

Glasnogovornica MVPEI-a Ivana Crnić pročitala je izjavu ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar-Kitarović, koja zbog drugih obveza nije mogla nazočiti predstavljanju Izvješća i knjige za djecu.

"Izdanje ove knjige od strane Ureda UNICEF-a u RH predstavlja još jednu u nizu konkretnih akcija koje će doprinijeti boljitku djece u Hrvatskoj. Kroz kontinuirano provođenje različitih programa kao što su 'Stop nasilju među djecom', te pokretanje raznih aktivnosti i kampanja poput 'Svako dijete treba obitelj' i 'Prve tri su najvažnije', Ured UNICEF-a već dugi niz godina prati suvremene trendove na području promocije i ostvarivanja dječjih prava, te pomaže odgoju novog naraštaja - generacije djece koja će postati i građani Euoropske unije", rekla je, među ostalim, ministrica u svojoj pisanoj izjavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙