FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novorođenčad ne smije spavati u sjedalicama u automobilima bez nadzora

ZAGREB/AUCKLAND, 9. prosinca 2006. (Hina) - Sasvim malu djecu ili novorođenčad ne bi trebalo ostavljati da bez nadzora spavaju u sjedalicama za djecu u automobilima, koja ujedno služe i kao nosiljke, jer postoji opasnost da zbog nerazvijenih refleksa i slabih mišića prestanu disati, upozorili su novozelandski znanstvenici, a prenose britanski mediji.
ZAGREB/AUCKLAND, 9. prosinca 2006. (Hina) - Sasvim malu djecu ili novorođenčad ne bi trebalo ostavljati da bez nadzora spavaju u sjedalicama za djecu u automobilima, koja ujedno služe i kao nosiljke, jer postoji opasnost da zbog nerazvijenih refleksa i slabih mišića prestanu disati, upozorili su novozelandski znanstvenici, a prenose britanski mediji.

Do potencijalnih problema može doći jer su refleksi koji omogućuju novorođenčetu da drži glavu uspravno i pritom normalno diše još u razvoju, a i mišići su još preslabi da bi djetetova glavica stajala uspravno dulje vrijeme. Istraživanje, čije su rezultate znanstvenici objavili u časopisu British Medical Journal pokazuje da bi se poboljšanjem dizajna dječjih sjedalica za automobile koje služe i kao nosiljke u suradnji sa znanstvenicima rizik mogao izbjeći.

Naime, osim što služe za prijevoz djeteta u automobilu, u takvim sjedalicama djeca često ostaju sjediti ili spavati i izvan automobila, primjerice kada ih se dovede u stan u posjet rodbini ili prijateljima. Takve sjedalice ni u kojem slučaju nisu sigurne ni preporučljive za korištenje u domovima, izjavila je glasnogovornica novozelandske Zaklade za istraživanje smrti novorođenčadi.

Dopustiti novorođenčetu ili sasvim malom djetetu da zaspi u automobilskoj sjedalici, sputanom sigurnosnim pojasom u polusjedećem položaju na dulje vrijeme i bez nadzora može rezultirati gušenjem, upozorili su novozelandski znanstvenici. Usporedili su devet nezgoda prijavljenih novozelandskoj službi Auckland Cot Monitoring Service, koje su se dogodile u razdoblju između srpnja 1999. i prosinca 2000., a radilo se o slučajevima gušenja novorođenčadi koji nasreću nisu završili smrću.

Osam nezgoda dogodilo se dok su djeca spavala u automobilskim sjedalicama u domovima, a samo jedna dok se dijete vozilo u automobilu. Radilo se o djeci u dobi od tri dana do šest mjeseci, sva su djeca bila zdrava i propisno vezana u sjedalicama.

Kad su znanstvenici rekonstruirali nezgode, ustanovili su da su se djeca vjerojatno pokušala nagnuti naprijed ili im se zbog nerazvijenih refleksa to slučajno dogodilo, pri čemu su pritisnuli čeljust o prsni koš, zbog čega im je disanje bilo otežano ili čak onemogućeno. Osim toga, tijekom sna, mišići grla su opušteni, zbog čega su putevi dotoka zraka još suženiji.

Spomenuta novozelandska Zaklada roditeljima je savjetovala da u svojim domovima djecu koja spavaju polegnu na leđa ili na bok u njihovim kolijevkama, po mogućnosti u istoj sobi u kojoj boravi roditelj ili druga osoba koja pazi na novorođenče. Također preporučuju da pokraj novorođenčeta u sjedalici za automobile tijekom vožnje sjedi odrasla osoba koja će paziti na njega.

Stručnjaci su problem iznijeli i proizvođačima sjedalica, koji su obećali da će poboljšati njihov dizajn kako bi se spomenute nezgode izbjegle. "No, unatoč svemu navedenom, jedno je sigurno - sjedalice za automobile u automobilima tijekom vožnje spašavaju živote, što znači da ih i dalje treba koristiti", istaknuli su znanstvenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙