FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS: građani će za blagdane potrošiti 11 milijardi kuna, kreditna zaduženost stanovništva raste

ZAGREB, 8. prosinca 2006. (Hina) - Za božićne i novogodišnje blagdane hrvatski će građani potrošiti čak 11 milijardi kuna i još povećati ionako veliku kreditnu zaduženost, upozorili su Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) na današnjoj konferenciji za novinare.
ZAGREB, 8. prosinca 2006. (Hina) - Za božićne i novogodišnje blagdane hrvatski će građani potrošiti čak 11 milijardi kuna i još povećati ionako veliku kreditnu zaduženost, upozorili su Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) na današnjoj konferenciji za novinare.

Potrošnja u prosincu mogla bi nadmašiti 11 milijardi kuna zbog dodatnog novca koji će se pojaviti uslijed isplate božićnica i druge rate duga umirovljenicima, rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Ove godine više će moći potrošiti i umirovljenici, koji si tijekom godine sve manje mogu priuštiti, jer će dobiti ukupno 150 milijuna kuna božićnice i drugu ratu duga od 1,2 milijarde kuna.

Toliki rast potrošnje razveselit će, osim trgovaca, i ministra financija Ivana Šukera, zbog pojačanog punjenja proračuna, a građanima će samo povećati dugove jer se veći dio tih troškova pokriva kreditima, ističe Sever.

Kreditna je zaduženost stanovništva s 28 milijardi kuna u 2001. narasla na čak 92 milijarde kuna u 2006. godini, odnosno porasla je 328 posto.

Ovoga prosinca razina duga povećat će se još barem 1,5 milijardi kuna, kaže Sever koji upozorava da, za razliku od drugih zemalja, u Hrvatskoj kreditna zaduženost raste uglavnom zbog osobne potrošnje.

Više od trećine kredita su minusi na tekućim računima, a posljednjih godina banke uvode sve pogodnije mogućnosti zaduživanja, tako da su krediti stanovništvu ove godine porasli za 20 posto u odnosu na lani.

"Ljudi love standard i zbog toga im je, unatoč tome što je prosječna plaća u posljednjih pet godina porasla 30 posto, raspoloživi dio plaće, koji im ostane nakon što podmire minus na računu, sada daleko manji nego 2001. godine", kazao je Sever.

Na konferenciji su izneseni i podaci o sindikalnoj košarici koji pokazuju da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji za studeni iznosili 6,268 kuna, što je 0,19 posto više nego u listopadu.

Prosječna neto plaća za rujan iznosila je 4.542 kune, čime se moglo pokriti 72,45 posto troškova košarice, što je za 2,09 posto manje nego u listopadu.

Minimalni troškovi za obitelj podstanara iznosili su 8.035 kuna, a pokrivenost prosječnom plaćom bila je svega 56,52 posto.

Košarica za kućanstvo s dvoje umirovljenika u Zagrebu iznosi 3.316 kuna, a njezina pokrivenost prosječnom mirovinom je 57,61 posto, što je 0,60 posto manje nego prethodnog mjeseca.

Sindikalna košarica iznosila je početkom 2002. godine oko 5.600 kuna, a krajem ove godine kreće se oko 6.300 kuna, što znači da je u zadnjih pet godina poskupila 12,5 posto, rečeno je na konferenciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙