FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

rvatsko gospodarstvo ostvarilo porast dodane vrijednosti i efikasnosti

ZAGREB, 7. prosinca 2006. (Hina) - Hrvatsko gospodarstvo ostvarilo porast dodane vrijednosti i efikasnosti
ZAGREB, 7. prosinca 2006. (Hina) - Hrvatsko gospodarstvo ostvarilo porast dodane vrijednosti i efikasnosti

HINA - Financijski servis

Hrvatsko je gospodarstvo u prvih devet mjeseci ove godine ostvarilo indikator učinkovitosti intelektualnog kapitala 2,41, što znači da su za jednu uloženu kunu stvorene 2,41 kuna.

Pokazuju to podaci iz novog broja časopisa Intelektualni kapital koji su predstavljeni danas na sjednici Zajednice za unapređenje intelektualnog kapitala Hrvatske gospodarske komore.

Hrvatsko gospodarstvo u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarilo porast dodane vrijednosti i efikasnosti zaposlenih kakav nije zabilježen u zadnjih pet godina od kada se rade ovakve analize, istaknuo je urednik časopisa Ante Pulić.

Najnoviji podaci, kako je rekao, pokazuju kako je 71.516 tvrtki u hrvatskom gospodarstvu ostvarilo ukupno 96,69 milijardi kuna dodane vrijednosti, što je 13,3 posto više nego u istom razdoblju lani.

Tu vrijednost, gospodarstvo je stvorilo čak tri posto efikasnije, a najveći rast efikasnosti zabilježen je u Gradu Zagrebu te Istarskoj županiji.

Od ukupne dodane vrijednosti u hrvatskom gospodarstvu 52 posto stvorile su tvrtke koje djeluju na području grada Zagreba, 24 posto odnosi se na tvrtke u četiri najveće županije (Istarska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska i Zagrebačka), a preostalo se stvara u ostalih 16 županija.

Rekorderi po povećanju dodane vrijednosti u županijama su Zadarska (porast od 44,7 posto), Virovitičko-podravska (porast od 38,2 posto) i Splitsko-dalmatinska (porast od 25,1 posto).

Glavni nosioci intenzivnog rasta dodane vrijednosti prema sektorima su trgovina na veliko i malo, prerađivačka industrija i građevinarstvo, kazao je Pulić te dodao kako je glavno iznenađenje kretanja u gospodarstvu za devet mjeseci poslovanje nekretninama koje je postalo četvrta djelatnost po stvaranju dodane vrijednosti.

Ovogodišnji rezultati, prema podacima iz novog broja časopisa Intelektualni kapital, ukazuju da hrvatsko gospodarstvo poprima sve karakteristike uslužnog, budući se više od 50 posto dodane vrijednosti stvara izvan primarne i sekundarne proizvodnje (poljoprivrede, rudarstva, ribarstva te industrije).

Podaci pak o turizmu pokazuju kako udjel ukupnog prihoda tvrtki koje spadaju u djelatnost "Hoteli i restorani" u ukupnom prihodu koji su ostvarile sve tvrtke u Hrvatskoj iznosi svega 2,14 posto. Ukupna dodana vrijednost ove djelatnosti sudjeluje u ukupno stvorenoj vrijednosti gospodarstva Hrvatske sa 4 posto.

U samo tri županije "Hoteli i restorani" ostvaruju dvoznamenkasti udjel u županijskoj dodanoj vrijednosti (Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj i Šibensko-kninskoj), dok se u svim ostalim županijama taj udjel kreće u rasponu od 0,5 do 6,2 posto.

Na popisu tvrtki s najviše ostvarenom dodanom vrijednosti u prvih devet mjeseci na prvom mjestu je Adris grupa s 388,25 milijuna kuna te Pevec Zagreb s 158,27 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙