FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 5. prosinca

ZAGREB, 5. prosinca 2006. (Hina) - Najava važnijih događaja iz svijeta za utorak, 5. prosinca.
ZAGREB, 5. prosinca 2006. (Hina) - Najava važnijih događaja iz svijeta za utorak, 5. prosinca.

BRUXELLES - Predsjednik Republike Stjepan Mesić u dvodnevnom posjetu Kraljevini Belgiji, gdje će razgovarati s predsjednikom Europskog parlamenta Josepom Borrellom, a zatim će govoriti na konferenciji Zaklade Konrad Adenauer "Balkanski partneri Europe". Mesić će se sastati i s gradonačelnikom belgijskog glavnog grada Freddyjem Theielmansom te predsjednikom Belgijsko-hrvatske komore za gospodarsku suradnju Pierreom Chevalierom.

BRUXELLES - Završni dan 14. Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, godišnjeg sastanka na razini ministara vanjskih poslova zemalja članica OESS-a na kojem iz Hrvatske sudjeluje ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

DEN HAAG - Na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju održava se statusna konferencija u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač". Generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač trebali bi se izjasniti o krivnji po objedinjenoj optužnici koja je prije godinu dana dopunjena s dvije nove optužne točke unutar iste činjenične osnove, uz manji teritorij i proširenje vremena na koji se odnosi. Trojica generala u svojim prvim pojavljivanjima pred sudom odbacila su krivnju za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja počinjena tijekom i nakon operacije Oluja protiv srpskih civila na širem području Knina od kolovoza do studenog 1995., za koje ih krivi Haški sud. Generali Čermak i Markač izjasnit će se video-vezom iz Zagreba.

BRUXELLES - Europski parlament i finski nacionalni parlament organiziraju konferenciju o "Budućnosti Europe", koja će se baviti reformom institucija EU. Među govornicima su finski premijer Matti Vanhanen i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso te predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell.

METTLACH - Sastanak na vrhu zemalja Weimarskog trokuta. Sudjeluju poljski predsjednik Lech Kaczynski, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Jacques Chirac. Očekuje se razgovor o aktualnim europskim pitanjima.

BERLIN - Ministri vanjskih poslova Njemačke, Portugala i Slovenije predstavljaju zajednički 18-mjesečni predsjedavanja Europskom unijom od 1. siječnja 2007. do 30. lipnja 2008.

MOSKVA - Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema u posjetu Rusiji. Sastaje se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

KAIRO - Ministri vanjskih poslova zemalja susjednih Iraku u sjedištu Arapske lige razgovaraju o načinima kako zaustaviti nasilje.

NEW YORK - Opća skupština UN-a održava posebno zasjedanje o nacrtu rezolucije kojom većina arapskih država poziva Izraelce da isplate odštetu Palestincima za gradnju sigurnosnog zida prema Zapadnoj obali.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Domagoj Janković

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Navečer: Darko Vlahović

Telefon: 385 1 4808 645

Telefax: 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

(Hina) xrt ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙