FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kuba slavi 80. rođendan svog vođe, Castro se nije pojavio

HAVANA, 2. prosinca 2006. (Hina/Reuters) - Tisuće kubanskih vojnika promarširale su u subotu ulicama Havane u velikoj vojnoj paradi priređenoj u povodu 80. rođendana Fidela Castra i 50. obljetnice početka revolucije, no oboljeli kubanski čelnik nije se pojavio u javnosti.
HAVANA, 2. prosinca 2006. (Hina/Reuters) - Tisuće kubanskih vojnika promarširale su u subotu ulicama Havane u velikoj vojnoj paradi priređenoj u povodu 80. rođendana Fidela Castra i 50. obljetnice početka revolucije, no oboljeli kubanski čelnik nije se pojavio u javnosti.

Svečanost, koja je potrajala najmanje sat i pol, pod posebnim je povećalom javnosti koja se pita je li Castru dovoljno dobro da bi sudjelovao u proslavi svog rođendana, nakon što je krajem srpnja obavio operaciju trbušne šupljine i predao vlast mlađem bratu, ministru obrane Raulu.

Upravo je Raul održao svečani govor pred nekoliko stotina tisuća Kubanaca okupljenih na Trgu revolucije, no u njemu je tek citirao dijelove nekih Castrovih prošlih govora, a završio ga je pokličem "Živio Fidel!".

Nije rekao ništa o njegovom zdravlju ili razlozima izostanka, ali je pohvalio kubanski narod što je pokazao "zrelost" u proteklih nekoliko mjeseci.

Raul je također osudio Sjedinjene Države, među ostalim i zbog desetljećima dugog trgovinskog embarga i općenitog neprijateljstva prema Kubi.

Ipak, ostavio je "odškrinuta vrata" za eventualnu normalizaciju odnosa sa SAD-om. "Koristimo ovu priliku kako bi još jednom istaknuli da želimo za pregovaračkim stolom rješiti dugogodišnje nesporazume između Sjedinjenih Država i Kube", naglasio je Raul.

Castrova bolest i pitanja o njegovoj budućnosti zasjenila su vojnu paradu koja je poslužila kao upozorenje svima onima koji misle da je komunistička Kuba postala ranjiva zbog neizvjesnosti oko sudbine čovjeka koji je vodio tu zemlju posljednjih 47 godina.

Parada je počela s Raulom Castrom koji se u vojnom džipu provezao glavnim havanskim trgom nakon ispaljivanja 21 topovskog plotuna.

Nakon njegova govora, uslijedila je povorka od oko 300.000 vojnika i civila, a posebnu pozornost izazvala je replika Granme, jahte kojom su Castro i njegovi suborci 2. prosinca 1956. godine krenuli iz Meksika prema Kubi kako bi pokrenuli revoluciju koja ga je, naposlijetku, 1959. godine dovela na vlast.

U vojnoj paradi su sudjelovali tenkovi, raketni lanseri kao i borbeni zrakoplovi tipa MiG podrijetlom iz Sovjetskog Saveza koji je bio najvažniji pokrovitelj Kube sve do raspada 1991. godine.

Izostanak sovjetske vojne pomoći prisilio je kubanske Revolucionarne oružane snage da smanje svoje kapacitete za 80 posto. Vjeruje se da u ovome trenutku one ne broje više od 60.000 aktivnih vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙