FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WP: Bakerovo izvješće previđa povlačenje borbenih postojbi iz Iraka do početka 2008.

WASHINGTON,1. prosinca(Hina) - Izvješće Bakerove komisije, koje će biti objavljeno idućega tjedna, preporuča povlačenje gotovo svih američkih borbenih postrojbi iz Iraka do početka 2008. godine uz zadržavanje snaga za obuku, savjetovanje i podršku iračkim snagama sigurnosti, izvijestio je u petak "The Washington Post".
WASHINGTON,1. prosinca(Hina) - Izvješće Bakerove komisije, koje će biti objavljeno idućega tjedna, preporuča povlačenje gotovo svih američkih borbenih postrojbi iz Iraka do početka 2008. godine uz zadržavanje snaga za obuku, savjetovanje i podršku iračkim snagama sigurnosti, izvijestio je u petak "The Washington Post".

Dvostranačka Studijska skupina za Irak, koju vode bivši državni tajnik James Baker i bivši demokratski kongresnik Lee Hamilton, nakon osmomjesečnog rada sastavila je izvješće na 100 stranica u kojem iznosi plan za postupnu zamjenu uloga američkih i iračkih snaga, u kojoj bi iračke snage sigurnosti preuzele vodstvo u suzbijanju sunitske pobune i sektaškog nasilja, navode izvori na koje se poziva "The Washington Post".

Kao dio te velike promjene, izvješće preporuča uključivanje američkih vojnika izravno u sastav iračkih postrojbi već od idućega mjeseca, kako bi se poboljšalo njihovo vođenje i učinkovitost.

Poziv na povlačenje 15 borbenih brigada do prvih mjeseci 2008., kojim bi se prepolovio broj sadašnjih 140.000 američkih vojnika u Iraku, više je uvjetan nego jedan čvrst raspored i zavisio bi od razvoja na terenu, navode izvori.

"Radi se ustvari o prijelazu s borbene uloge na podršku, čime se jasno daje do znanja da to nije angažman neodređenog trajanja, što ćemo i napraviti, sviđalo se to Iračanima ili ne. Svima je jasno da smo tamo stigli na kraj puta", izjavio je jedan od izvora za Post.

Izbor početka 2008. kao cilja mogao bi, namjerno ili ne, promijeniti prirodu rasprave o ratu na vrhuncu kampanje za predsjedničke nominacije stranaka, ocjenjuje list.

Demokrati, koji su na prošlomjesečnim izborima osvojili oba doma Kongresa, kao i neki republikanci, provode snažan pritisak da se utvrdi raspored povlačenja iz Iraka, no predsjednik George W. Bush odlučno odbija takve zahtjeve, upozoravajući kako to može dodatno destabilizirati Irak.

Izvješće Bakerove komisije predviđa da se broj američkih vojnika koji bi radili kao savjetnici učetverostruči, vodili obuku ili bili u sastavu iračkih postrojbi, sa sadašnjih 5.000 na oko 20.000. Komisija taj zaokret smatra toliko ključnim da predlaže kako bi američki zapovjednici već sad trebali početi s prenamjenom snaga od postrojbi koje su već u Iraku, a ne čekati da novi savjetnici stignu iz SAD.

Komisija predviđa i zadržavanje snaga za brzu intervenciju s nekoliko tisuća vojnika, koji bi štitili ostale američke postrojbe.

U Washingtonu su prve informacije o preporukama Studijske skupine pozdravljene s oprezom.

"Mislim da će Bakerovo izvješće promijeniti smjer rasprave u ovoj zemlji", izjavio je demokratski senator John Kerry za CNN. Njegov stranački kolega, senator Christopher Dodd izjavio je za MSNBC kako "sluti da bi izvješće moglo dobiti veliku dvostranačku potporu", dok je senator Carl Levin, također demokrat te budući predsjednik senatskog Odbora za oružane snage, kazao kako "pozdravlja promjenu smjera, iako ona nije toliko određena, usmjerena ni jasna" koliko bi on to želio.

Izvješće će prvo biti predano predsjedniku Bushu, a za iduću srijedu komisija je najavila konferenciju za novinare na kojoj će dokument biti predstavljen javnosti.

(Hina) xdh ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙