FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenije: Optužnica protiv Jelinčiča zbog širenja netolerancije prema Romima

LJUBLJANA, 1. prosinca (Hina) - Slovensko državno odvjetništvo uložilo je u petak optužni prijedlog protiv predsjednika Slovenske nacionalne stranke (SNS) i zastupnika u parlamentu Zmage Jelinčiča zbog huškanja javnosti protiv Roma u emisiji državne RTV Slovenija "Piramida".
LJUBLJANA, 1. prosinca (Hina) - Slovensko državno odvjetništvo uložilo je u petak optužni prijedlog protiv predsjednika Slovenske nacionalne stranke (SNS) i zastupnika u parlamentu Zmage Jelinčiča zbog huškanja javnosti protiv Roma u emisiji državne RTV Slovenija "Piramida".

Optužni prijedlog na okružni sud u Ljubljani predan je, kako je priopćeno, zbog kaznenog djela izazivanja mržnje, razdora ili netolerancije u suprotnosti s ustavnim načelom jednakosti građana, a temeljem 300. članka kaznenog zakonika.

U slučaju da parlament oduzme imunitet Jelinčiču i ako bi on bio pravnomoćno osuđen, po tom bi članku mogao biti osuđen do dvije godine zatvora.

Na osnovi istog zakonskog članka u Sloveniji je nedavno došlo do prve osude u jednom slučaju širenja netolerancije prema Romima na internetu, ali je dosuđena uvjetna kazna.

Državno odvjetništvo odlučilo se na optužni prijedlog protiv Jelinčiča nakon što je analiziralo snimku emisije "Piramida" u kojoj je predsjednik SNS-a, poznat i inače po svojim ekstremističkim izjavama u medijima i u parlamentu na račun manjina i marginalnih skupina, iznosio predrasude prema romskoj zajednici.

Nakon prosvjeda više skupina intelektualaca i novinara, vodstvo televizije odlučilo je emisiju ne reprizirati i najavilo da Jelinčič neće nastupiti u njenom drugom krugu iako je u raspravi dobio najviše glasova gledatelja.

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek je u petak, u izjavi na stranicama svog Pokreta za pravednosti i razvitak, ocijenio da je slovenska televizija emitiranjem te emisije doista dostigla "dno" i iznio očekivanje da takve nastupe više neće omogućavati.

Demagoški nastupi političara kojima nastoje osvojiti javnost nisu rijetkost u svjetskoj povijesti jer su tako došli na vlast i Milošević i Hitler, iznio je na svojoj internet-stranici Drnovšek, te pozvao medije "da se otrijezne" i takvim političarima prestanu pomagati.

"U Sloveniji prilike nisu takve da bi se moglo dogoditi ono što se je dogodilo u Njemačkoj i Jugoslaviji, ali i tamo je počelo istim govorom mržnje koji u Sloveniji slušamo ovih dana", ocijenio je Drnovšek.

Jelinčič i njegova Slovenska nacionalna stranka (SNS) u slovenski su parlament ušli već 1992. godine na prvim parlamentarnim izborima po novom ustavu nakon osamostaljenja Slovenije, kad su osvojili 13 posto glasova, što je bio njihov najveći uspjeh, ali su zastupnička mjesta osvajali i na svim idućim izborima.

Drnovšek je, kao mandatar za sastav nove vlade nakon parlamentarnih izbora 1998. godine pokušao, u "pat situaciji" koja je po broju osvojenih mandata vladala između ljevice i desnice, u vladu uključiti Jelinčičevu stranku, ali u parlamentu nije dobio potreban broj glasova za taj potez, pa je kasnije formirao koaliciju sa Slovenskom pučkom strankom (SLS), Marjana Podobnika.

(HIna) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙