FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor: odbijena polovica zastupničkih amandmana na proračun

ZAGREB, 1. prosinca (Hina) - Vlada i saborska većina do popodnevne su stanke odbile nešto više od polovice od ukupno 322 zastupnička amandmana na prijedlog državnog proračuna za 2007.
ZAGREB, 1. prosinca (Hina) - Vlada i saborska većina do popodnevne su stanke odbile nešto više od polovice od ukupno 322 zastupnička amandmana na prijedlog državnog proračuna za 2007.

Odbijeni su i amandmani kojima su oporbeni zastupnici tražili preraspodjelu novca u razdijele Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, te Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Najviše amandmana vezanih uz poljoprivredu zatražili su su HSS-ovi zastupnici, s 12 amandmana, "teških" gotovo 300 milijuna kuna.

HSS-ovci su, među ostalim, zatražili povećanja novca namijenjenog poticajima u poljoprivredi, ističući da se u iduću godinu moraju prenijeti neisplaćene subvencije za stočarstvo i neke ratarske kulture.

Božidar Pankretić (HSS) ustvrdio je da je neisplaćeno ostalo gotovo milijardu kuna poticaja.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković odgovorio mu je da je za poticaje u 2007. planirano 44,4 posto više novca nego što je ostvareno ove godine.

Zastupnici su tražili i više novca za funkcioniranje poljoprivredne komore, za modernizaciju ribarske flote, razvoj veletržnica itd.

Financijski najteži amandmani, njih 60-tak, odnosili su se na resor mora, turizma, prometa i razvitka, a njima se tražila čak 1,6 milijardi kuna za izgradnju i održavanje cesta, zračnih i pomorskih luka te modernizaciju željeznica.

SDP-ovci su, tako, tražili 173 milijuna kuna za osuvremenjivanje i gradnju pruga na koridoru VB, više desetaka milijuna kuna za gradnju trajektnih luka, povezivanje otoka s kopnom, gradnju brodova.

Nenad Stazić (SDP) prosvjedovao je zbog odbijanja amandmana kojim je zatražio više novca za Zračnu luku Zagreb, ističući da Grad neće moći sufinancirati modernizaciju te zračne luke, nakon što su mu prihodi, izmjenom Zakona o financiranju lokalne samouprave, smanjeni za 800 milijuna kuna.

Nisu prošli ni HSS-ovi amandmani kojima se tražilo višemilijunsko financiranje projekata "Hrvatski proizvod za hrvatski turizam", te "Zeleni turizam", kao ni IDS-ov amandman da se s 3,5 milijuna kuna pomogne Puli u stambenom zbrinjavanju desetak braniteljskih obitelji koje još žive u izbjegličkom kampu.

Resorni ministar Božidar Kalmeta kazao je da njegovo ministarstvo nije nadležno rješavati taj problem, uvjeren da će ga riješiti Ministarstvo branitelja.

Nakon stanke, zastupnici će raspravljati i glasovati o amandmanima na razdjel Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙