FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren ovogodišnji "Sa(n)jam knjige" u Istri

PULA, 30. studenog 2006.(Hina) - Prigodnim programom danas je u Puli svečano otvoren "Sa(n)jam knjige" u Istri, pulski festival knjiga i autora, a tema mu je "Poezija je pitanje srca".
PULA, 30. studenog 2006.(Hina) - Prigodnim programom danas je u Puli svečano otvoren "Sa(n)jam knjige" u Istri, pulski festival knjiga i autora, a tema mu je "Poezija je pitanje srca".

Na 12. sajmu knjige, koji se do 9. prosinca održava na nekoliko gradskih prostora, ove godine sudjeluje oko 160 domaćih i stranih autora, književnika i prevoditelja te oko 270 nakladnika, izdavača i urednika s više od 24 tisuće naslova.

Ravnateljica Sajma Magdalena Vodopija na svečanosti otvorenja istaknula je kako ta sajam raste i sazrijeva iz godine u godinu, a iza njega, kako je rekla, "stoji ekipa zanesenjaka". Upravo zato, smatra ona, nije samo "poezija pitanje srca nego i sam sajam".

"Voljela bih da više nitko ne pita zašto je sajam knjige u Puli jer on jednostavno nigdje drugdje i nije mogao nastati. Stoga ovogodišnju priredbu posvećujem upravo tome gradu", poručila je Magdalena Vodopija.

Izaslanica ministra kulture Bože Biškupića Dubravka Nemec prenijela je ministrove čestitke organizatoru Sajma, ustvrdivši kako pulsko druženje s knjigom i književnom riječi iz godine u godinu u grad Pulu unosi živost i pozitivno ozračje.

"Na mapi hrvatske književnosti Pula je danas zasigurno jedno od važnijih središta. To je rezultat višegodišnjih nastojanja knjižnih profesionalaca i pregalaca koji su svojim radom srušili predrasude o tzv. književnom centru i periferiji", kazala je Nemec, a Sajam je proglasio otvorenim pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Sajam će popratiti tradicionalni program "Doručak s autorom", "Suton uz knjigu" i "Klub živih pjesnika", a predzadnjeg dana, 8. prosinca, dodijelit će se ovogodišnja književna nagrada "Kiklop". Najvažniji gost Sajma, poznati pisac, književnik i teoretičar kulture Umberto Eco, u Pulu stiže već sutra, a do nedjelje, 3. prosinca, sudjelovat će u trima programima.

Osim toga bit će predstavljen i novi festival "Polis - Jadran - Europa" koji će se od iduće godine u lipnju održavati u Puli. Riječ je o multidisciplinarnom festivalu, koji na jednome mjestu želi prikazati specifičnu kulturu jadranskih gradova.

Pokrovitelji istarskog sajma knjige su Ministarstvo kulture, Istarska županija i grad Pula.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙