FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovo: Sejdiu razgovarao sa starim i novim tajnikom UN-a; Qeku u Moskvi

PRIŠTINA,29. studenog 2006.(Hina) - Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu razgovarao je u utorak u New Yorku o situaciji na Kosovu i njegovu konačnom statusu sa dosadašnjim i budućim glavnim tajnikom UN-a, Kofijem Annanom i Banom Ki-Moonom.
PRIŠTINA,29. studenog 2006.(Hina) - Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu razgovarao je u utorak u New Yorku o situaciji na Kosovu i njegovu konačnom statusu sa dosadašnjim i budućim glavnim tajnikom UN-a, Kofijem Annanom i Banom Ki-Moonom.

Budući glavni tajnik UN-a, južnokorejski ministar vanjskih poslova Ban Ki-Moon, koji će preuzeti tu dužnost 1. siječnja 2007. godine ocijenio je, kako u srijedu prenosi Radio-televizija Kosova (RTK), da će mu jučerašnji sastanak "pomoći da se pobliže upozna s kretanjima i stajalištima oko Kosova".

Sejdiu je, kako se navodi, u razgovoru istaknuo da međunarodni dokument o statusu treba poštivati želju građana Kosova za neovisnošću koja će, kako je rekao, osigurati mir, stabilnost i ekonomski razvoj. Također je rekao kako će se sačekati konačni prijedlog međunarodnog posrednika Marttija Ahtisaarija, čije je iznošenje odgođeno do održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji 21. siječnja, izrazivši uvjerenost da neće biti daljnjeg odlaganja rješenja.

Kosovski predsjednik, koji boravi u višednevnom posjetu SAD-u, sastao se u utorak i s dosadašnjim glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom, s kojim je također razgovarao o situaciji na Kosovu, radu kosovskih institucija i UNMIK-a te o međunarodnom procesu određivanja konačnog statusa, zatraživši od UN-a priznavanje kosovske neovisnosti.

Tijekom posjeta New Yorku Sejdiu se susreo s većinom veleposlanikom zemalja članica Vijeća sigurnosti, kao i s američkim državnim podtajnikom za politička pitanja Nicolasom Burnsom i američkim izaslanikom za status Kosova Frankom Wisnerom.

Kosovski premijer Agim Qeku otputovao je pak u srijedu u Moskvu. Iz vlade nije objavljeno na kojoj će političkoj razini biti vođeni razgovori u Moskvi niti s kime će se Qeku susresti, ali je rečeno kako se radi o dugo očekivanom i najavljivanom posjetu, s ciljem zadobivanja potpore Rusije, koja je član Kontaktne skupine i koja je najavila da će se protiviti bilo kakvom nametnutom rješenju za status Kosova.

Kako su javili prištinski mediji, s obzirom da Moskva ne priznaje UNMIK-ove putne dokumente, kosovski premijer putovao u Moskvu s albanskom putovnicom.

(Hina) xbb ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙