FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tenzijske glavobolje uspješno se liječe i bez lijekova

NEW YORK , 29. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Nekoliko tipovanefarmakoloških vrsta pokušaja suzbijanja i liječenja kroničnetenzijske glavobolje, poput tjelovježbe, relaksacije ili akupunkturemoglo bi kod određenog broja pacijenata koje muči ta vrsta glvoboljedovesti do dugoročnog poboljšanja, izvijestili su švedski liječnici.
NEW YORK , 29. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Nekoliko tipova nefarmakoloških vrsta pokušaja suzbijanja i liječenja kronične tenzijske glavobolje, poput tjelovježbe, relaksacije ili akupunkture moglo bi kod određenog broja pacijenata koje muči ta vrsta glvobolje dovesti do dugoročnog poboljšanja, izvijestili su švedski liječnici.

Zbog česte uporabe lijekova protiv bolova može doći do kontraefekta odnosno pojave kronične glavobolje, pa je vrlo važno, ako se pacijent odluči na nefarmakološki način, najprije prekinuti uzimanje analgetika, smatraju dr. Elisabeth Soderberg i njezini kolege koji su rezultate istraživanja objavili u zadnjem broju stručnog časopisa "Cephalalgia".

Znanstvenici Akademije Sahlgrenska koja djeluje pri Sveučilištu u Goeteborgu istraživanje su proveli na 90 pacijenata koji su se žalili kako od kroničnih tenzijskih glavobolja pate prosječno sedam godina. Oni su podvrgnuti odgovarajućim tjelesnim vježbama, vježbama opuštanja i akupunkturi.

Kroničnom tenzijskom glavoboljom stručnjaci smatraju glavobolju koja se javlja najmanje 15 dana u mjesecu u razdoblju od šest mjeseci.

Švedski su liječnici primjenjivali akupunkturu koristeći deset do dvanaest igala tijekom tretmana od 30 minuta u trajanju od 10 do 12 tjedana. Tjelesne vježbe činilo je pet vježbi fokusiranih na područje vrata i mišića ramena. Svaku je trebalo ponoviti stotinu puta, a kombinirane su s vožnjom sobnog bicikla i i vježbama istezanja mišića. Pacijenti su podučavani i vježbama opuštanja koje su se sastojale od "nekoliko tipova vježbi disanja, tehnikama suočavanja sa stresom u svakodnevnom životu i načinima opuštanja za vrijeme radne aktivnosti". Dr. Soderberg i njezini suradnici smatraju da je za najbolje rezultate potrebno primijeniti sve tri tehnike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙