FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok cijena nafte na Wall Streetu potaknuo kupovine energetskih dionica

NEW YORK, 29. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Zahvaljujući jačanju cijena energetskih dionica, na Wall Streetu je u utorak zabilježen umjereni oporavak vrijednosti najvažnijih burzovnih indeksa.
NEW YORK, 29. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Zahvaljujući jačanju cijena energetskih dionica, na Wall Streetu je u utorak zabilježen umjereni oporavak vrijednosti najvažnijih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je nekih 0,12 posto, na 12.136 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,3 posto na vrijednosti, zaključivši poslovanje na 2.413 boda.

Dionice Exxon Mobila, najveće naftne kompanije u svijetu mjereno tržišnom kapitalizacijom, ojačale su 2,3 posto, nakon što je cijena barela nafte na njujorškom tržištu porasla 1,1 posto, na 60,99 dolara.

"Od Dana zahvalnosti do sada cijena barela poskupjela je dva dolara, što je podiglo cijene dionica međunarodnih naftnih kompanija i onih povezanih s naftnom industrijom. Trenutno energetski sektor daje smjernice tržištu dionica", rekao je Fred Dickson, tržišni strateg pri D. A. Davidson & Co.

Rast cijena nafte i dobitci u energetskom sektoru zasjenili su upozorenje predsjednika američke središnje banke Bena Bernankea o inflaciji. Govoreći o američkom gospodarstvu kazao je da očekuje umjereni rast, no da su i nadalje prisutni rizici od jačanja inflacije. Time je ugasio nade ulagača u dionice da će uskoro srezati kamatne stope.

Općenito, cijene dionica oscilirale su između pozitivnog i negativnog područja tijekom trgovanja, poticane raznolikim gospodarskim pokazateljima. Najnovija izvješća pokazala su slabljenje narudžbi trajnih dobara američkoj industriji i povjerenja potrošača, no i iznenađujući rast u sektoru nekretnina. I zabrinutosti oko korekcije tečaja dolara također su ograničile dobitke na cijenama dionica, ističu trgovci.

Na europskim burzama zabilježeni su novi gubitci, a cijene dionica u prosjeku se nalaze na najnižim razinama u zadnjih sedam tjedana. Londonski Ftse indeks spustio se 0,4 posto, na 6.026 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,3 posto, na 6.282 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙