FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Nastavljeno suđenje Mladićevim pomagačima

BEOGRAD, 28. studenoga 2006. (Hina) - U nastavku suđenja pomagačima odbjeglog haškog optuženika Ratka Mladića u utorak je svjedok Srboljub Nikolić, bivši potpukovnik Vojske Jugoslavije, izjavio da je "Mladićev boravak u vojnim
BEOGRAD, 28. studenoga 2006. (Hina) - U nastavku suđenja pomagačima odbjeglog haškog optuženika Ratka Mladića u utorak je svjedok Srboljub Nikolić, bivši potpukovnik Vojske Jugoslavije, izjavio da je "Mladićev boravak u vojnim

objektima do svibnja 2002. godine bio legalan" i da je za to znalo najmanje 500 visokih vojnih časnika i državnih dužnosnika.

Prema njegovim riječima, za Mladićev boravak u vojnim objektima znali su tadašnji predsjednik SRJ Vojislav Koštunica, načelnik vojne sigurnosti general Aco Tomić, načelnik Glavnog stožera Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković, Vrhovno vijeće obrane, tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović, potpredsjednici vlade Srbije Nebojša Čović i Momčilo Perišić, kao i srbijanski premijer Zoran Đinđić, koji je preko Perišića posredno pregovarao o Mladićevoj predaji.

Po navodima tog svjedoka, sadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić doznao je za boravak Mladića u vojnim objektima tek nakon što ih je Mladić napustio, u svibnju 2002., i tada je zahtijevao istragu o tome te zabranio ulaz haškim optuženicima u vojne objekte i kontakte pripadnika Vojske s haškim optuženicima.

Nikolić je rekao i da je od nekog od pretpostavljenih iz uprave sigurnosti u svibnju 2002. godine telefonom dobio zapovijed da organizira izlazak Ratka Mladića iz vojnog objekta Gardijske brigade na Topčideru.

Izjavio je također da je o tome razgovarao i s optuženim Jovom Đogom, koji mu je prenio da je o Mladićevu napuštanju vojnih objekata postignut dogovor na sastanku u Glavnom stožeru i da će tu akciju voditi general Zdravko Tolimir.

Po riječima svjedoka, Đogo je bio prisutan kada je Ratko Mladić jedne večeri u svibnju 2002. definitivno napustio vojni objekt Gardijske brigade, te potvrdio da je organizirao i osobno prisustvovao Mladićevu odlasku iz objekta, o čemu je usmeno izvijestio svog pretpostavljenog, generala Acu Tomića.

Svjedok je na suđenju rekao da nije znao da je 9. svibnja 2002. godine Okružni sud u Beogradu raspisao tjeralicu za Mladićem te da u Gardijsku brigadu nije stigao službeni dopis o tjeralici dok je on bio u njezinu sastavu.

Optuženi Jovo Đogo, Stanko Ristić, Ljiljana Vasković i Blagoje Govedarica tražili su od suda, na početku suđenja u utorak, da im se dopusti napuštanje sudnice "jer su im prekršena ljudska prava i zato što su revoltirani optužnicom i procesom" te su najavili da će u suprotnome remetiti mir u sudnici.

Njihovu zahtjevu je udovoljeno, a Đogo i Ristić su iz navedenih razloga počeli štrajk glađu.

Suđenje jedanaestorici osumnjičenih Mladićevih pomagača počelo je 17. studenoga, a svi do sada saslušani izjasnili su se da nisu krivi.

Njima se na teret stavlja da su pomagali haškom optuženiku Ratku Mladiću iznajmljivanjem stanova, plaćanjem najamnina, nabavljanjem namirnica i ostalim oblicima pomoći.

Za kazneno djelo pomaganja počinitelju kaznenog djela Kazneni zakon Srbije propisuje kaznu u rasponu od godinu dana do osam godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙