FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biškupić: Proračun Ministarstva kulture za 2007. premašio milijardu kuna

ZAGREB, 28. studenog 2006. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić izvijestio je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu, kako je u proračunu za 2007. njegovo ministarstvo dobilo više od milijardu i osamdeset milijuna kuna.
ZAGREB, 28. studenog 2006. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić izvijestio je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu, kako je u proračunu za 2007. njegovo ministarstvo dobilo više od milijardu i osamdeset milijuna kuna.

"Ovo je razvojni proračun, a sredstva će biti ravnomjerno raspoređena po cijeloj Hrvatskoj", rekao je, dodavši kako je kulturi pripalo jedan posto od ukupnoga državnog proračuna. "To je znak da je Vlada zemlju prepoznala i kao zemlju kulture", napomenuo je.

"Novi je proračun veći za 200 milijuna kuna od prošlogodišnjeg, izjavio je, pojasnivši kako je u usporedbi s onim iz 2003. veći za 440 milijuna kuna. "Težište nam je na organizaciji mreže muzeja, knjižnica i obnovi centara za kulturu", rekao je.

Smatra također kako su arhivi, film, nakladništvo, muzejsko-galerijska djelatnost i zaštita prirode u ovom proračunu dobili zasluženo mjesto.

Ocijenio je, kako pitanje zajedničke izgradnje Muzeja suvremene umjetnosti s Gradom Zagrebom ne bi trebalo biti mjesto političkih prijepora. "Muzej je potreban gradu jer Zagreb nije provincija", rekao je.

Napomenuo je također kako će Ministarstvo zajedno s HTV-om za hrvatski film izdvojiti više od 50 milijuna kuna. "Od Zajednice nakladnika i knjižara preuzeli smo organizaciju nastupa na međunarodnim sajmovima", napomenuo je, dodavši kako će financirati nastup nakladnika u Leipzigu.

Po njegovim riječima Ministarstvo će financirati i prevođenje suvremene hrvatske književnosti na strane jezike. "U odnosu na prošlu godinu povećali smo izdvajanja za nakladništvo za 26,5 posto", ocijenio je, dometnuvši kako neki "minhauseni" preuveličavaju svoju ulogu. "No, brojke su neumoljive", ustvrdio je.

Biškupić je također izvijestio kako je u odnosu na 2003. kada je izdvojeno 12,8 milijuna kuna za mirovinsko i zdravstveno osiguranje umjetnika iduće godine će biti izdvojeno 44,8 milijuna kuna.

Pomoćnik ministra kulture za nakladništvo Čedomir Višnjić ocijenio je kako su izdvajanja za knjigu, u ovom četverogodišnjem razdoblju, za razliku od ranijeg, veća za oko petnaest posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙