FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Scheffer: Misija u Afganistanu može uspjeti

RIGA,28. studenoga (Hina) - NATO-ova misija u Afganistanu, najteža u dosadašnjoj povijesti Saveza, u kojoj su angažirane 32 tisuće vojnika može uspjeti, a do 2008. godine moguće je započeti i s povlačenjem iz te zemlje, izjavio je u utorak u Rigi glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.
RIGA,28. studenoga (Hina) - NATO-ova misija u Afganistanu, najteža u dosadašnjoj povijesti Saveza, u kojoj su angažirane 32 tisuće vojnika može uspjeti, a do 2008. godine moguće je započeti i s povlačenjem iz te zemlje, izjavio je u utorak u Rigi glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

Afganistan je "moguća misija. Moramo biti iskreni kada su u pitanju rizici, ali također trebamo izbjeći dramatiziranje. NATO je u Afganistanu već tri godine - dovoljno vremena da bismo znali što je potrebno za uspjeh", rekao je Scheffer u svom govoru na međunarodnoj konferenciji "Transformiranje NATO-a u novom globalnom vremenu", koja se održava u glavnom latvijskom gradu Rigi, gdje u utorak navečer počinje summit 26 zemalja članica NATO-a.

Hrvatsku na toj konferenciji predstavljaju državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević, veleposlanik pri NATO-u Davor Božinović i predsjednik Altantskog vijeća Hrvatske dr. Radovan Vukadinović. Tom će se forumu večeras obratiti i američki predsjednik George Bush.

"Očekujem da bismo do 2008. godine mogli napraviti znatan napredak s efikasnim afganistanskim sigurnosnim snagama, koje bi postupno preuzimale kontrolu. Naša izlazna strategija ovisit će o tome hoće li Afganistan imati svoje vlastite snage sigurnosti ", rekao je Scheffer najavivši da će NATO na summitu u Rigi pokrenuti program osposobljavanja afganistanske vojske.

Scheffer se zauzeo i za stvaranje međunarodnog tijela za Afganistan poput Vijeća za uspostavu mira u BiH ili Kontaktne skupine za Kosovo. "Trebam nam bolja međunarodna koordinacija u Afganistanu. Mi moramo jamčiti sigurnost i baviti se obnovom, ali se istodobno moramo baviti i politikom, jer se bez toga ništa ne miče, kao što smo to vidjeli na Balkanu", rekao je glavni tajnik.

Ideju o Kontaktnoj skupini iznio je i francuski predsjednik Jacques Chirac, prema kojemu bi ona okupila predstavnike onih zemalja koje imaju snage u Afganistanu, zemlje u regiji, uključujući i Iran te međunarodne asocijacije i organizacije poput EU-a i Svjetske banke.

Osim o Afganistanu, čelnici NATO-a će na dvodnevnom summitu razgovarati i novoj ulozi Saveza kao jamca mira u svijetu.

Scheffer se u svom govoru osvrnuo i na očekivanja od sljedećeg summita koji će se najvjerojatnije održati u proljeće 2008. Na tom bi summitu Hrvatska trebala dobiti poziv za članstvo, dok se sa summita u Rigi očekuje ohrabrujući signal u tom smislu.

Glavni tajnik je rekao da bi do 2008. NATO mogao smanjiti svoju nazočnost na Kosovu te da bi se zapadni Balkan do tada mogao približiti Savezu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙