FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Degert o posjetu Ollija Rehna, šećernim kvotama i CEFTA-i

ZAGREB, 27. studenog 2006. (Hina) - Šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert održao je u ponedjeljak u Zagrebu briefing za novinare na kojem je najavio posjet Hrvatskoj europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna u četvrtak i petak te se osvrnuo na napredak pregovora Hrvatske s EU, protokol o šećernim kvotama i CEFTA-i.
ZAGREB, 27. studenog 2006. (Hina) - Šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert održao je u ponedjeljak u Zagrebu briefing za novinare na kojem je najavio posjet Hrvatskoj europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna u četvrtak i petak te se osvrnuo na napredak pregovora Hrvatske s EU, protokol o šećernim kvotama i CEFTA-i.

Kako je rekao Degert, Rehn će se tijekom posjeta Hrvatskoj sastati sa svim hrvatskim čelnicima, a u četvrtak poslije podne će sudjelovati na konferenciji, posvećenoj borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa. Konferenciju organizira hrvatski Vrhovni sud, a na njoj će, uz sve predstavnike sudbene vlasti, sudjelovati hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik hrvatskog Sabora Vladimir Šeks. Kako je dodao Degert, konferencija je namijenjena svima onima na koje se odnosi reforma pravosuđa.

Drugog dana boravka u Hrvatskoj, Rehn će posjetiti Osijek i Vukovar.

Degert se osvrnuo i na napredak pregovora Hrvatske i EU, kojega je ocijenio jako dobrim, te dodao da Hrvatska stoji puno bolje od drugog kandidata, Turske.

Na pitanje novinara što misli o tvrdnji lista "Wall Street Journal", koji je napisao da je hrvatski premijer izmanipulirao medije i iz izvješća Europske komisije o napretku objavljenog 8. studenoga prikazao samo pozitivne strane, Degert je rekao da je normalno da čovjek vidi i ističe pozitivno, ali da je Komisija jasno navela i koji su nedostaci i problemi u hrvatskim pregovorima s EU.

Šef delegacije Europske komisije je najavio i sutrašnje potpisivanje sporazuma o kvotama za šećer u ministarstvu poljoprivrede. Prema tom sporazumu, Hrvatska će dobiti pravo na izvoz 180.000 tona šećera godišnje na europsko tržište, rekao je Degert, izražavajući zadovoljstvo zbog toga.

Utvrđena kvota izvoza hrvatskog šećera na tržište zemalja Europske unije primjenjivat će se od sljedeće godine.

Na temelju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Hrvatska je dosad imala neograničen bescarinski izvoz šećera u Europsku uniju.

U pregovorima oko uvođenja izvoznih kvota, zbog reforme tržišta šećera u Europskoj uniji, hrvatska strana izborila se za visoku kvotu na temelju prosječno najvećeg izvoza šećera u proteklim godinama.

Govoreći o sporazumu o CEFTA-i, Degert je u ime Europske komisije izrazio zadovoljstvo te je izrazio nadu da će ga do 19. prosinca ratificirati sve zemlje sudionice. Ugovor o izmjeni i dopuni i pristupanju CEFTA-i parafirali su 9. studenoga u Bruxellesu Hrvatska, Bugarska, Albanija, Makedonija, Moldova, Crna Gora, Rumunjska i UNMIK/Kosovo.

Degert je priznao da postoje problemi s dvije zemlje - BiH i Srbijom - koje su odbile parafirati dokument, tražeći za sebe povoljnije uvjete. BiH želi postići povoljnije rješenje nego što ga ima u bilateralnim ugovorima sa Hrvatskom i Srbijom za nekoliko poljoprivrednih proizvoda, dok Srbija traži bolji položaj za svoju duhansku industriju nego što ga ima u bilateralnim ugovorima s ostalim državama u pregovorima.

Europska komisija nije dio sporazuma, jer je to sporazum između zemalja regije, ali mi ga podržavamo, kazao je Degert.

Vjerujemo da je taj sporazum od velikog interesa za regiju, ne samo iz trgovinskih razloga nego i zbog otvaranja velikih ulagačkih kapaciteta u regiji, kazao je.

Potrebno je voditi pregovore da se pronađe kompromis i vjerujemo da će sve uključene strane to napraviti, dodao je Degert.

Osim toga, Degert je na kraju najavio otvaranje novog informativnog centra Europske komisije u Zagrebu 11. prosinca, koji će biti namijenjen hrvatskim građanima, na adresi Trg žrtava fašizma 6.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙