FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Islamska zajednica BiH stala u obranu vahabita pozivajući na toleranciju

SARAJEVO, 27. studenog (Hina) - Poglavarstvo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, nakon što je ranije upozoravalo na opasnost od radikalnog islamističkog pokreta vahabita, iznenada je u ponedjeljak stalo u obranu njihovih sljedbenika, pozivajući na toleranciju među muslimanima i s obrazloženjem kako je bilo koja isključivost po njih opasna.
SARAJEVO, 27. studenog (Hina) - Poglavarstvo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, nakon što je ranije upozoravalo na opasnost od radikalnog islamističkog pokreta vahabita, iznenada je u ponedjeljak stalo u obranu njihovih sljedbenika, pozivajući na toleranciju među muslimanima i s obrazloženjem kako je bilo koja isključivost po njih opasna.

Mediji u BiH prenijeli su u ponedjeljak izjavu Rijaseta (poglavarstva) Islamske zajednice kojom se osuđuje istup njezina uglednog člana, akademika Rešada Hafizovića, usmjeren protiv postupaka i djelovanja sljedbenika radikalnog imama iz 18. stoljeća, Muhammada ibn Abd al-Wahaba.

Hafizović, istaknuti profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu (FIN), pridružio se nizu drugih uglednih članova Islamske zajednice u BiH, koji drže kako njene institucije slabo i neučinkovito reagiraju na pojavu nametanja radikalnog islama uvezenog u tu zemlju tijekom rata.

Unutar islamske zajednice BiH već godinama traje sukob između zagovornika institucionalnog islama, koji zastupa vrijednosti što su ih bosanski muslimani njegovali proteklih pet stoljeća, i pristalica radikalnih islamskih struja, čiji su zagovornici stigli tijekom rata iz islamskih zemalja u BiH. Islamska je zajednica ranije ovog mjeseca upozorila kako se taj sukob toliko zaoštrio da ugrožava temeljne postulate na kojima počiva islam kao religija u BiH.

U autorskom tekstu kojega je proteklog vikenda objavilo sarajevsko "Oslobođenje", Hafizović sljedbenike Al-Wahaba naziva "falangom ljudi željnih plijena, krvi i ubijanja" podsjećajući kako su takvi poveli džihad protiv drugih muslimana samo zbog specifičnog načina prakticiranja islama.

Dolazak vahabita u BiH Hafizović je opisao kao opasnost po bosanske muslimane koja je čak veća od one što im je prijetila tijekom rata, jer ionako islamofobičnoj Europi ne treba ništa osim radikaliziranja muslimana u BiH kako bi se konačno s njima obračunala na način na koji su to pokušali Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Cilj vahabita je, zaključuje akademik Hafizović, u Bosni prirediti pakao Iraka, Afganistana ili Čečenije.

"Oni (vahabiti) su došli po našu djecu, došli su uzeti krvavi danak i uzeti nam srce i dušu kao plaću za mrvice koje su nam donosili sumnjivi humanitarci", zaključuje Hafizović optužujući istodobno odgovorne u državnom i religijskom vrhu BiH da se pretvaraju kao da se ništa ne zbiva "dok vahabijska karavana ide dalje".

Osjetivši se prozvanim u ovom istupu, članovi Rijaseta IZ su ocijenili kako je Hafizović otišao predaleko u svojim ocjenama. "Nisu oni (vahabiti) počinili genocid u Srebrenici i širom naše domovine. Zna se tko je to činio", navodi se u izjavi Rijaseta te Hafizovića svrstava u "jednog od dva ekstrema" pri čemu ni jedan ne nosi dobro muslimanima. Rijaset nadalje tvrdi kako i dalje sve džamije i vjerske škole i druge ustanove u BiH ima pod kontrolom te da se u njima ne dešava ništa suprotno islamskoj tradiciji Bošnjaka.

Za svaki slučaj, utemeljeno je i posebno povjerenstvo sa zadaćom da načini analizu duhovnog stanja u IZ te posebice nastavnih programa u vjerskim školama, a svim muslimanima upućen je poziv da se suspregnu od neodmjerenosti svake vrste.

Dio medija i istaknutih muslimanskih intelektualaca u BiH ocjenjuje je kako vahabiti u širenju radikalnog islama više ne prezaju ni od upotrebe otvorenoga nasilja, uključujući i ubojstva, što, po njihovu mišljenju, predstavlja izravnu prijetnju opstanku muslimana u zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙