FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tripoli: EU i Afrika otvorile konferenciju o migraciji

ZAGREB/TRIPOLI, 22. studenog 2006. (Hina) - Suočene s porastom bijega afričkog stanovništva na Zapad, europske i afričke zemlje otvorile su srijedu u Tripoliju Prvu konferenciju o migraciji koja bi trebala zacrtati strategije za rješavanje tog problema što destabilizira oba kontinenta.
ZAGREB/TRIPOLI, 22. studenog 2006. (Hina) - Suočene s porastom bijega afričkog stanovništva na Zapad, europske i afričke zemlje otvorile su srijedu u Tripoliju Prvu konferenciju o migraciji koja bi trebala zacrtati strategije za rješavanje tog problema što destabilizira oba kontinenta.

Dvodnevni skup neće donijeti spektakularne rezultate niti obećanja novčane pomoći već odaslati signal da su obje regije spremne zajednički jačati sigurnost na kopnu i moru.

"Represivna rješenja nisu dovoljna u borbi protiv ilegalne imigracije", kazao je otvarajući skup libijski ministar vanjskih poslova Abdelrahmane Shalgham.

Obećao je stoga globalni pristup u rješavanju problema ilegalne imigracije, pri čemu se obje regije obvezuju smanjivati gospodarski jaz, što je prvenstveni razlog bijega Afrikanaca na Zapad.

Erkki Tuomioja, šef diplomacije Finske, trenutačne predsjedavateljice EU, potvrdio je da spremnost Unije da se "potpuno angažira na razvoju Afrike".

Sudionici će se usredotočiti na dugoročna rješenja kao što je stvaranje radnih mjesta u Africi te prihvatiti Deklaraciju o problemu migracije i Akcijski plan Europske unije i Afričke unije u borbi protiv trgovine ljudima, poglavito ženama i djecom.

Više od 26.000 stanovnika Zapadne Afrike, od kojih su polovica Senegalci, stiglo je na španjolsko Kanarsko otočje tijekom 2006. Još tisuće ilegalnih imigranta ušle su u Europu preko Maroka ili Libije prelazeći saharsku pustinju i nerijetko pali kao plijen trgovaca ljudima.

U egzodusu su stotine potencijalnih imigranata umrle utopivši se ili od gladi, žeđi, iscrpljenosti u neprimjerenim brodicama ili u pustinji.

Problem ilegalne imigracije postao je izvor trvenja između dviju regija pa Europa, pod pritiskom domaće javnosti da zauzda imigraciju, optužuju afričke vlade da ne ispunjavaju svoj dio obveza. A te zemlje zauzvrat od Europe traže otvoreniju politiku i više pomoći za razvoj što je važan aspekt borbe protiv ilegalne migracije.

Izvješće Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal iz srpnja 2006., pokazuje da najmanje 200.000 Afrikanaca svake godine tajno ulazi u Europu. Drugih 100.000 zaustavljaju pogranične vlasti a nema podataka o skupini koja pokušaj bijega plaća životom.

Libijski vođa Moamer Gadafi u rujnu je iznenadio pozivajući Europu da na godinu isplati 10 milijardi eura Africi kako bi zaustavila egzodus.

Dužnosnica finskog MVP-a Anne Sipilainen komentirala je u Tripoliju da će "zacijelo biti" više novca kada afričke zemlje pokažu da stvaraju radna mjesta te ozbiljno iskorjenjuju uzroke imigracije.

Skup se održava u Libiji koja je odavna, zbog svog naftnog bogatstva, meka za afričke imigrante i danas na svojih 5,5 milijuna stanovnika ima 600.000 stranih radnika s reguliranim statusom, odnosno do 1,2 milijuna ilegalnih radnika.

Zbog svoje morske granice od 1.770 kilometara Libija je zadnjih godina ishodišna luka ilegalnih imigranata za Maltu te Italiju, a zbog svojih 4.400 km granice u pustinji teško kontrolira imigraciju s kopna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙