FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najduže razdoblje rasta japanskog gospodarstva nakon Drugog svjetskog rata

TOKIO, 22. studenog 2006. (Hina/AP) - Japansko gospodarstvo ostvarilo je najduže razdoblje rasta od završetka Drugog svjetskog rata, u srijedu je priopćila japanska vlada.
TOKIO, 22. studenog 2006. (Hina/AP) - Japansko gospodarstvo ostvarilo je najduže razdoblje rasta od završetka Drugog svjetskog rata, u srijedu je priopćila japanska vlada.

Kako je priopćeno iz ureda kabineta japanske vlade, to drugo po veličini svjetsko gospodarstvo zaključilo je 58. mjesec kontinuiranog rasta, započetog u siječnju 2002.

To je više čak i od prethodnog razdoblja japanskog gospodarskog uzleta, koji je trajao od listopada 1965. do srpnja 1970.

No, vladin kabinet u svojem izviješću posebno naglašava recentno slabljenje potrošnje, te je po prvi puta u dvije godine snizio svoju mjesečnu procjenu rasta gospodarstva.

Iako je Japan izišao iz desetljeća duge stagnacije koja je obilježila 1990-te, pa banke sada rješavaju gubitke od nenaplativih potraživanja a kompanije ostvaruju rast dobiti, ima i znakova da ljudi još uvijek ne ostvaruju sve prednosti oporavka.

Naime, japansko je gospodarstvo sve globalnije orijentirano, a bolji rezultati poslovanja japanskih kompanija ne znače uvijek bolje plaće za radnike.

Rast koji je obilježio prethodno razdoblje uzleta, koji je koincidirao s poslijeratnim razdobljem izgradnje i modernizacije, bio je daleko zvjezdanije prirode od sadašnjeg rasta.

Ured vladinog kabineta u svojem mjesečnom izviješću prilikom procjene rasta gospodarstva uzima u obzir i druge čimbenike osim bruto domaćeg proizvoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙