FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američke blue-chip dionice oslabile unatoč najavi novih spajanja

NEW YORK, 21. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Nakon niza rekordnih vrijednosti Dow Jones indeksa ulagači su se u ponedjeljak na američkim burzama odlučili na prodaju dionica, dok je nastavljeno spuštanje cijena nafte pogodilo energetski sektor.
NEW YORK, 21. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Nakon niza rekordnih vrijednosti Dow Jones indeksa ulagači su se u ponedjeljak na američkim burzama odlučili na prodaju dionica, dok je nastavljeno spuštanje cijena nafte pogodilo energetski sektor.

Vrijednost Dowa spustila se 0,2 posto, na 12.316 bodova. Tehnološki Nasdaq istodobno je ojačao 0,3 posto, na 2.453 boda.

Dionice su većinu trgovanja ostvarivale dobitke nakon objave ponuda za preuzimanje rudarske kompanije Phelps Dodge, teške 26 milijardi dolara i kompanije za najam poslovnih prostora Equity Office Properties Trust, za 19 milijardi. Ipak, pred kraj trgovanja tržište je izgubilo snagu.

Dionicama Equity Officea najviše se trgovalo, a cijena im je skočila za 7,7 posto. Dionica Phelpsa Dodgea, pak, ojačala je gotovo 27 posto.

Na tehnološkom tržištu poticaj kupovinama dalo je podizanje investicijskog rejtinga dionicama Microsofta, zahvaljujući čemu je Nasdaq završio trgovanje u plusu. Dionica Microsofta ojačala je 1,7 posto.

"Tržište je prenapregnuto. Mnogi ulagači čekaju nekakav preokret i pomalo su na oprezu. Već je davno trebala uslijediti prodaja koja bi korigirala cijene. Očekivao sam da će najavljena preuzimanja potaknuti mnogo jači uzlet cijena dionica", rekao je Bruce Zaro, strateg pri Delta Global Advisorsu.

Najveći uteg Dow Jonesu bila je dionica General Motorsa, potonuvši 3,4 posto nakon što je taj vodeći američki proizvođač vozila objavio da je otvoren za suradnju s Ford Motorom. Trgovci smatraju da bi njihovo povezivanje bilo negativno za dioničare General Motorsa. Dionica Forda spustila se 2,5 posto.

Nadalje, barel nafte na njujorškom tržištu spustio se u ponedjeljak 19 centi, na 58,78 dolara uslijed dobre ponude na tržištu i očekivanja smanjene potražnje. To je pritisnulo dionice energetskih kompanija, poput Exxon Mobilovih, koje su oslabjele za 0,9 posto.

Grozničave najave preuzimanja kompanija potaknule su na europskim burzama u ponedjeljak uzlet cijena rudarskih i odabranih financijskih dionica. Londonski Ftse indeks u takvim je uvjetima ojačao 0,2 posto, na 6.204 boda. Frankfurtski DAX dobio je 0,6 posto na vrijednosti, dosegnuvši 6.452 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙