FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stanje ruskog špijuna pogoršano; ruske ličnosti optužuju Kremlj

ZAGREB, 20. studenog 2006. (Hina) - Stanje otrovanog bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka pogoršalo se u ponedjeljak a istaknute osobe iz ruskog javnog života ocijenile su za dnevnik Kommersant da je pokušaj ubojstva tog kritičara predsjednika Vladimira Putina, dirigiran iz Kremlja.
ZAGREB, 20. studenog 2006. (Hina) - Stanje otrovanog bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka pogoršalo se u ponedjeljak a istaknute osobe iz ruskog javnog života ocijenile su za dnevnik Kommersant da je pokušaj ubojstva tog kritičara predsjednika Vladimira Putina, dirigiran iz Kremlja.

Ruske su vlasti takve optužbe nazvale "besmislicama" i oštro ih odbacile.

Liječnici u londonskoj bolnici prebacili su Litvinenka na odjel za intenzivnu njegu nakon što mu se pogoršalo stanje, prenijela je u ponedjeljak agencija Associated press.

Litvinenko leži u bolnici pod paskom naoružanih policajaca i bori se za život, dok britanska policija istražuje trovanje tog bivšeg špijuna koji je navodno istraživao ubojstvo ruske novinarke Ane Politkovskaje.

Prebjeg iz ruskih specijalnih službi Aleksandar Litvinenko "bio je vrlo kritičan prema FSB-u (bivši KGB)", a "ovi to više nisu mogli podnijeti", izjavio je za Kommersant aktivist za ljudska prava i bivši parlamentarni zastupnik Sergej Kovaljov.

Oleg Kalugin, bivši general KGB-a, kazao je pak za Kommersant da "FSB mrzi izdajice i zbog toga je odlučio ušutkati ga", prenosi agenciaj France presse.

I Viktor Iljuhin, potpredsjednik parlamentarnog odbora za sigurnost, sumnjiči ruske tajne službe te je u izjavi za isti dnevnik kazao: "Bivši suradnik specijalnih službi iritirao je rusku vlast i nema sumnje da je poznavao državne tajne. Posljednja kap bila je prijetnja da će otkriti istinu o ubojstvu (oporbene novinarke) Ane Politkovskaje".

Međutim, njegov kolega, zastupnik Genadij Gudkov, bivši FSB-ovac, odlučno odbacuje tezu o udaru iz FSB-a, bivšeg KGB-a i savjetuje Litvinenku neka radije "pripazi na vodku".

Aleksander Goldfarb, koji je pomogao Litvinenku prebjeći Britancima prije šest godina i bliski mu je prijatelj, uvjeren je da je ruska vlada ciljala svog bivšeg špijuna.

"Istina je, vrlo je teško zamisliti da predsjednici zapovijedaju ubojstva. I nitko ne kaže da je to osobno zapovijedio Putin, ali se čini vrlo izvjesnim", rekao je Goldfarb za radio BBC.

U Moskvi je zamjenik glasnogovornika Kremlja Dmitrij Peskov takve optužbe odlučno odbacio riječima kako je "nepotrebno je komentirati takve čiste besmislice".

Glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Londonu nazvao je Litvinenkovu bolest "nesrećom" i odbacio umiješanost ruske vlade.

Trovanje se dogodilo 1. studenoga a Litvinenko je prebačen u bolnicu kada je analiza pokazala trovanje talijem, elementom "koji je pomalo nalik na jestivu sol", a "bez okusa je, boje i mirisa" i ubija u količini već od jednog grama.

Litvinenko "izgleda kao duh". "Izgubio je svu kosu, vrlo je tanak, zapravo nije jeo 19 dana", rekao je Goldfarb o bivšem ruskom špijunu koji je politički azil u Velikoj Britaniji dobio 2001., kada je razotkrio navodnu urotu FSB-a protiv ruskog oligarha Borisa Berezovskog, također nastanjenog u Britaniji.

Kommersant je jedini ruski dnevnik koji je istraživao trovanje bivšeg ruskog agenta. Dnevnik Gazeta tek je prenio članak o tome iz britanskog dnevnika Sunday Telegraph.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙