FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić s čelnicima Zagrebačke županije

ZAGREB, 20. studenog 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić razgovarao je danas s članovima Poglavarstva Zagrebačke županije o razvojnim projektima, te o fiskalnoj decentralizaciji, a nazočio je i prezentaciji razvoja Županije.
ZAGREB, 20. studenog 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić razgovarao je danas s članovima Poglavarstva Zagrebačke županije o razvojnim projektima, te o fiskalnoj decentralizaciji, a nazočio je i prezentaciji razvoja Županije.

Predsjednik je istaknuo da je prezentacija o Zagrebačkoj županiji, koja mu je izložena na sastanku zatvorenom za medije, bila jako transparentna i da se vidjelo da Županiju vode ljudi koji prepoznaju njezin potencijal, ali i prioritete u koje se treba ulagati sredstva.

Dodao je da se razgovaralo o infrastrukturi, o vodi, kanalizaciji i pročistačima. "Možemo reći da je situacija dobra, ako gledamo ciljeve koji se ostvaruju. Ali Županija sama za sebe još nije riješila sve. Potencijali su takvi, da ne moramo sumnjati u uspjeh", ocijenio je predsjednik Mesić.

Također smo razgovarali o suradnji Uprave Grada Zagreba sa Zagrebačkom županijom kao i suradnji te županije s ministarstvima i s velikim tvtkama, dodao je Mesić.

Mesić je naglasio kako se decentralizacija mora provesti, jer to traže reforme u Hrvatskoj, koja je, kako je rekao, najcentraliziranija zemlja u Europi. Želimo li europske standarde moramo je decentralizirati, a to znači i ovlasti i sredstva. Ovaj put dolazi do određene preraspodjele, ali sigurno da bi se moralo nešto učiniti na decentralizaciji, istaknuo je.

Lokalna samouprava ne imenuje šefa policije, iako valjda oni najbolje znaju tko može biti lokalni šef policije. Slična je situacija i kod imenovanja šefova raznih drugih institucija, direktora, ravnatelja itd, rekao je Mesić. Naveo je primjer da ravnatelja Centra za socijalnu skrb sada imenuje ministar, i da to treba decentralizirati. Da bi se mogle ispunjavati obveze za to treba decentralizirati (spustiti) sredstva, kazao je Mesić.

Upitan smatra li da je Vladin prijedlog decentralizacije lokalne samouprave dobar, i je li to pokušaj HDZ-ova ovladavanja Zagrebom, predsjednik Mesić je rekao da će se Grad i dalje razvijati, bez obzira što će imati manje sredstava, jer ima potencijale i to neće zaustaviti njegov razvoj grada. No, ako je to poziv i da se država decentralizira, onda moramo vidjeti i decentralizaciju države, istaknuo je Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙