FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 15. obljetnica stradanja na Veleprometu i u Ernestinovu

VUKOVAR/ERNESTINOVO, 20. studenog 2006.(Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-ploče u dvorištu vukovarskog Veleprometa u ponedjeljak je obilježena 15. obljetnica stradanja žrtava na Veleprometu, a 15. godišnjicu stradanja i progonstva obilježili su i mještani Ernestinova.
VUKOVAR/ERNESTINOVO, 20. studenog 2006.(Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-ploče u dvorištu vukovarskog Veleprometa u ponedjeljak je obilježena 15. obljetnica stradanja žrtava na Veleprometu, a 15. godišnjicu stradanja i progonstva obilježili su i mještani Ernestinova.

Kod Velepormeta je srpski agresor sredinom rujna 1991. osnovao prihvatni centar kroz koji je tijekom agresije i okupacije Vukovara prošlo oko 10.000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a u ime bivših zatočenika s Veleprometa vijenac podno spomen-ploče položili su i svijeće zapalili bivši zatočenici Jure Mikić i Miroslav Košir.

U nazočnosti nekoliko stotina bivših logoraša misu na Veleprometu predvodio je župnik vukovarske župe Kraljice mučenika Mato Martinković.

U prigodnom govoru bivši zatočenik srpskih koncentracijskih logora Žarko Pavletić poručio je kako je "svijet pun kukavica koje su dopustile da se na Veleprometu dogodi zločin i heroji umiru za njih". "Nama ovo nije 15. obljetnica. Nama je ovo kao da se dogodilo jučer", rekao je Pavletić.

Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, u hangarima na Veleprometu ubijeno je oko 700, dok se kao nestalo vodilo oko 1200 zatočenih hrvatskih branitelja i civila.

Obilježavanje 15. obljetnice stradanja žrtava s Veleprometa održano je u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Tijekom prijepodneva u vukovarskoj Gradskoj knjižnici održan je novinarsko-književnički susret "Grad - to ste vi" koji su prošle godine u spomen na novinara i ratnog izvjestitelja Radio Vukovara Sinišu Glavaševića, ubijenog 20. studenoga 1991. na Ovčari, ustanovili Gradska knjižnica Vukovar, Hrvatsko novinarsko društvu, Društvo hrvatskih književnika i Hrvatski radio Vukovar.

U prigodnom programu, upotpunjenom tonskim zapisima Glavaševićevih javljanja iz ratnog Vukovara, sudjelovali su predsjednik Društva hrvatskih književnika Stjepan Čuić, književnici Nevenka Nekić, Mirko Ćurić, Ivan Kiefer Helin i Lujo Medvidović te predsjednik i potpredsjednik HND-a Dragutin Lučić i Zdenko Duka.

Ravnateljica vukovarske Gradske knjižnice Antonija Kukuljica, u nazočnosti brojnih posjetitelja među kojima je bila i supruga pokojnog Glavaševića Majda Glavašević, predstavila je katalog zbirke knjiga o Domovinskom ratu iz fonda vukovarske Gradske knjižnice.

Petnaestu obljetnicu stradanja i progonstva obilježavaju i mještani Ernestinova. U znak sjećanja na 41 žrtvu velikosrpske agresije, među kojima se šest osoba još uvijek vodi kao nestalo, tijekom dana polaže se cvijeće i pale se svijeće na mjesnim grobljima na kojima su pokopani - u Antunovcu, Ivanovcu i Osijeku.

Tijekom velikosrpske agresije u Ernestinovu je srušena crkva, a pred završetkom je izgradnja nove crkve Presvetog Trojstva koju uglavnom financiraju sami mještani.

Prema riječima načelnika općine Ernestinovo Matije Grajsa, u Ernestinovu je prije Domovinskog rata živjelo oko 3000 stanovnika, a danas tu živi 2200 stanovnika. Obnova kuća je dovršena, no još uvijek nisu izgrađeni svi potrebni infrastrukturni objekti, kazao je.

U ernestinovačkom parku skulptura nakon završene mirne reintegracije otkrivena je grobnica sa šest ubijenih mještana, među kojima je bila i jedna trudnica, kazao je Grajs. Ustvrdio je kako o " velikosrpskom zvjerstvu govori i podatak da su među ubijenima u grobnici u ernestinovačkom parku bile zakopane i životinje".

Na spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice u ernestinovačkom parku skulptura danas će također biti položeni vijenci i zapaljene svijeće, kazao je Grajs. Dodao je da će se zapaliti svijeće i položiti cvijeće na mjestu stradanja pripadnika 101. zagrebačke brigade na crpnoj postaji Dvor kod Ernestinova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙