FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 19. studenog 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 19. studenog 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

VUKOVAR - U spomen na 337 radnika "Borova", žrtava srpske agresije na Vukovar godine 1991., u dvorištu te tvornice u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas spomen-obilježje, rad autora Ivana Kubaleka. Tom prigodom Kosor je rekla kako je "priča o radnicima Borova koji su cijeli radni vijek proveli radeći u toj tvrtki, a onda preko noći bili prisiljeni uzeti oružje u ruke i braniti svoj dom priča o stradanju Vukovara i hrvatskoj borbi za neovisnost i slobodu". U izjavi novinarima nakon otkrivanja spomen-obilježja ministrica Kosor najavila je za 21. studeni početak ekshumacija u Beogradu, dodajući da očekuje da će pritom biti ekshumirani posmrtni ostaci šezdesetak žrtava. Glavni direktor "Borova" Mirko Čavara podsjetio je rekao da je cijeli sustav "Borova" bio je više od tri mjeseca, u vrijeme opsade Vukovara, u aktivnoj obrani Vukovara i Borova naselja.

ZAGREB - Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Ivica Račan danas je rekao da je ta stranka za jačanje lokalne samuprave, ravnomjerniji razvoj Hrvatske i decentralizaciju, ali ništa od toga ne vidi u najnovijemu Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave. "U tom prijedlogu nema iskoraka ka decentralizaciji, a jedino što se povećava jest iluzija da će građani dobiti više novca", rekao je Račan u sjedištu zagrebačkog SDP-a nakon zajedničkog sastanka saborskih zastupnika SDP-a i zagrebačkog vodstva te stranke. Račan je na konferenciji za novinare podupro izmjene zakona po kojima bi se prihodi od poreza na dohodak u cijelosti prenijeli lokalnim jedinicama, ističući da bi to trebalo učiniti i s dijelom poreza na dobit.

OSIJEK - Predsjednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić izjavila je danas u Osijeku kako u Slavoniji nema tko osmisliti provođenje razvojnih programa i projekata niti za to ima znanja. "Za Slavoniju je u ovom trenutku glavni problem da ovdje nema nikoga u vlasti tko projekte zna osmisliti i kojem bih ja vjerovala da ih zna u Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku provesti na način da oni stvarno pridonesu ovom gradu i županiji", rekla je Pusić. Također je rekla kako će HNS poduprijeti sve do kraja osmišljene projekte koji se daju provesti, ali sumnja da će u ovogodišnjemu državnom proračunu biti takvih projekata. Na upit misli li da je vlast u Slavoniji i Osječko-baranjskoj županiji nesposobna, Vesna Pusić je odgovorila kako, primjerice, u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, gdje je na vlasti HNS, nema problema i bez proračunskog novca jer se koriste alternativnim sredstvima i novcem predpristupnih fondova.

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana djeteta Udruga roditelja "Korak po korak" organizarala je danas prigodnu edukativnu akciju na zagrebačkome Cvjetnom trgu kako bi upoznala roditelje i djecu s njihovim pravima. Kako je istaknula Gorana Hitrec iz Udruge roditelja, akcija je uspjela jer su mnogobrojni roditelji uzeli materijal i pokazali veliko zanimanje za programe edukacije roditelja i djece. Riječ je o programima poput 'Škola otvorena roditeljima' i 'Roditelji zastupnici djece', a pokrenuli smo i projekt 'Mama je mama', namijenjen maloljetnim trudnicama, te projekt 'Program prevencije zlostavljanja' koji naročito obuhvaća edukaciju roditelja i školskog osoblja, te samu djecu da se znaju postaviti u situaciji zlostavljanja, rekla je Gorana Hitrec.

ZAGREB - Povodom Međunarodnog dana djeteta, koji se obilježava 20. studenoga, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić čestitala je danas djeci njihov dan. U čestitki im pravobraniteljica želi da svi odrasli budu odgovorni u ostvarivanju najpoticajnijih uvjeta njihova kvalitetnog, zdravog, sretnog i odgovornog odrastanja.

ZAGREB - Ministar kulture Božo Biškupić otvorio je danas u Klovićevim dvorima izložbu "Hrvatsko moderno slikarstvo u privatnim zbirkama 1880. do 1945." Izložbu je potaknuo zagrebački kolekcionar Žarko Deči, a obuhvaća 77 remek-djela hrvatskih umjetnika koje je za izložbu odabrao i objavio istoimenu monografiju povjesničar umjetnosti Igor Zidić. Kustosica izložbe je Petra Senjanović iz Klovićevih dvora. Ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin istaknula je da je današnja izložba velika svečanost hrvatske umjetnosti te je posebice pohvalila suradnju Klovićevih dvora i Galerije "Deči". Zahvalila je i svim autorima toga zahtjevnog projekta, najavljujući da bi se uskoro mogla otvoriti i izložba skulptura iz privatnih kolekcija. Pokretač projekta Žarko Deči, vlasnik istoimene galerije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙