FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordna vrijednost Dow Jonesa

NEW YORK, 19. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Snažne zarade kompanija s obje strane Atlantika te nove vijesti o spajanjima i preuzimanjima protekloga su tjedna potaknule novi uzlet cijena dionica na većini vodećih svjetskih burzi, no oštar pad cijena nafte i kovina na nekim je burzama potkraj tjedna uzrokovao gubitke.
NEW YORK, 19. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Snažne zarade kompanija s obje strane Atlantika te nove vijesti o spajanjima i preuzimanjima protekloga su tjedna potaknule novi uzlet cijena dionica na većini vodećih svjetskih burzi, no oštar pad cijena nafte i kovina na nekim je burzama potkraj tjedna uzrokovao gubitke.

Njujorški Dow Jones indeks dosegnuo je novu rekordnu razinu na zatvaranju od 12.342,56 bodova, ojačavši na tjednoj razini 1,9 posto. Tehnološki Nasdaq poskočio je 2,4 posto, dosegnuvši 2.446 bodova, najvišu vrijednost u zadnjih gotovo šest godina.

Rast cijena dionica potiče nastavak vala spajanja i preuzimanja kompanija. Dionice zrakoplovnih kompanija snažno su ojačale nakon što je US Airways najavio preuzimanje Delta Air Linesa u stečaju za osam milijardi dolara. U prosjeku su cijene zrakoplovnih dionica ojačale 4,6 posto, pri čemu US Airwaysa čak 16,8 posto. "Predloženo preuzimanje Delte pozitivna je vijest. Ulagačima se sviđa kad postoji potencijal za konsolidaciju na razini industrije", ustvrdio je Michael Metz, strateg za ulaganja pri Oppenheimeru.

Po vrijednosti se ističe i dogovorena akvizicija vodeće američke radijske kompanije Clear Chanel Communicationsa, koju će jedan investicijski fond kupiti za 18,7 milijardi dolara.

Vrijednost globalnih transakcija spajanja i akvizicija u 2006. dosegnuo je rekordnih 3.368 milijardi dolara, premašivši raniji rekord od 3.332 milijarde u 2000., objavila je tvrtka za istraživanje tržišta Dealogic.

Spuštanje cijene barela nafte prema 55 dolara potaknulo je i kupovine dionica industrijskih konglomerata poput General Electrica i Honeywell Internationala, koje su ojačale za 0,5 odnosno jedan posto.

Najnovije izvješće američke vlade o inflaciji pokazalo je pad proizvođačkih cijena u listopadu po najbržoj stopi u zadnjih više od 13 godina.Time je smanjena zabrinutost ulagača oko inflacije a ojačano očekivanje da američka središnja banka Fed neće podizati kamatne stope.

Neki ulagači vjeruju i da su povećane šanse da će Fed u neko doba iduće godine sniziti kamatne stope. Ulagači na tržištima dionica pozorno prate kretanje kamatnih stopa, jer njihovo snižavanje pozitivno utječe na korporativne zarade i osobnu potrošnju.

Na europskim burzama cijene blue-chip dionica veći su dio protekloga tjedna rasle, potpomognute snažnim zaradama kompanija, te su dosezale i najviše razine u zadnjih pet i pol godina. Međutim, u petak je oštra korekcija cijena nafte i kovina pritisnula sektore rudarstva i energetike, rezultiravši padom vrijednosti burzovnih indeksa. U konačnici, londonski Ftse indeks spustio se na tjednoj razini 0,26 posto, na 6.192 boda. Istodobno, frankfurtski DAX porastao je 0,9 posto, na 6.412 boda.

Uzletu cijena dionica pomažu snažne zarade kompanija. "Dosad smo analizirali 198 kompanija koliko ih je objavilo rezultate poslovanja. Njih 58 posto izvijestilo je o zaradama boljim od očekivanja, pet posto u skladu s očekivanjima, a poslovni rezultat ostatka bio je ispod očekivanoga", pišu stratezi UBS-a u svojoj zabilješci.

Među najvećim dobitnicima bio je tehnološki sektor, predvođen Infineonom čije su dionice skočile tri posto nakon što je kompanija za proizvodnju memorijskih čipova Qimonda, u kojoj drži 86 posto udjela, svojim rezultatima poslovanja nadmašila očekivanja tržišta.

Po dobitcima se ističe i telekom sektor. "Zarade telekom operatera bile su u skladu ili bolje od očekivanja, a nijedna kompanija nije razočarala", kazao je Philippe Kiewiet de Jonge, analitičar u ABN AMRO Asset Mangementu.

Na strani gubitnika, pak, bile su naftne kompanije, pri čemu su dionice BP-a i Totala oslabile za više od dva posto dok su Royal Dutch Shellove potonule oko jedan posto. Razlog njihovu slabljenju je pad cijena nafte na najniže razine u godinu i pol dana. Barel nafte potonuo je prema 55 dolara.

Pod utjecajem pada cijena kovina oslabile su i dionice rudarskih kompanija, među kojima i predvodnika te industrije Rio Tinta i Anglo Americana i to u prosjeku za četiri posto.

Analitičari specijalizirani za europska tržišta dionica pri banci ABN AMRO zaključuju da svi čimbenici ukazuju na postizanje još jedne snažne godine po vrijednosti aktivnosti spajanja i akvizicija kompanija. "Najveća promjena koja se očekuje na području aktivnosti spajanja i akvizicija u 2007. bit će promjena usmjerenosti ulagača s tvrtki srednje tržišne kapitalizacije na one velike vrijednosti. Tvrtke velike tržišne kapitalizacije više nisu nedostižne za private equity fondove", stoji u zabilješci analitičara ABN AMRO-a.

Indeks Tokijske burze Nikkei u tom je razdoblju oslabio 0,2 posto, na 16.092 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙