FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nancy Pelosi jednoglasno izabrana za predsjednicu Zastupničkog doma američkog Kongresa

WASHINGTON,16. studenoga (Hina) - Zastupnici američke Demokratske stranke u četvrtak su jednoglasno izabrali Nancy Pelosi za
WASHINGTON,16. studenoga (Hina) - Zastupnici američke Demokratske stranke u četvrtak su jednoglasno izabrali Nancy Pelosi za

predsjednicu Zastupničkog doma američkog Kongresa, kao prvu ženu u povijesti SAD koja će obnašati tu dužnost, treću po redu u državnoj hijerarhiji.

Dok je Pelosi, 66-godišnja liberalna kongresnica iz Kalifornije koja je od 2003. bila čelnica demokratske manjine, dobila nepodijeljenu podršku zastupnika, kod izbora drugog čovjeka u vodstvu, demokrati su se podijelili.

Pelosi će službeno biti izabrana na dužnost u siječnju 2007. na zasjedanju novog saziva Predstavničkog doma.

Na jednoj strani su pristaše umjerenog Stenya Hoyera iz Marylanda, dosadašnjeg zamjenika čelnika manjine i a na drugoj pristaše Johna Murthe iz Pennsylvanije, vodećeg protivnika rata u Iraku čiju je kandidaturu podržala Pelosi.

Izbor čelnika demokratske većine još je u tijeku, a rezlutati se očekuju u idućih sat vremena.

Nancy Pelosi u Kongresu od 1987. godine zastupa kalifornijski 8. izborni okrug, koji obuhvaća veći dio San Francisca. Rođena je u Baltimoreu kao kćer Thomasa D'Alesandra koji je 12 godina bio gradonačelnik a 10 godina zastupnik u Kongresu. I njezin brat Thomas D'Alesandro također je bio gradonačelnik Baltimorea. Diplomirala je na Trinity Collegeu u Washingtonu 1962. Sa suprugom Paulom Pelosijem, koji je iz San Francisca, ima petoro djece i pet unuka.

(Hina) xdh ysl

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙