FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Registar branitelja napravljen prema službenim evidencijama

ZAGREB, 14. studenog 2006. (Hina) - Jedinstveni registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u kojem je utvrđeno 489.407 branitelja, prvi put je napravljen u mandatu ove Vlade i to na temelju službenih evidencija Ministarstva obrane RH (MORH) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).
ZAGREB, 14. studenog 2006. (Hina) - Jedinstveni registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u kojem je utvrđeno 489.407 branitelja, prvi put je napravljen u mandatu ove Vlade i to na temelju službenih evidencija Ministarstva obrane RH (MORH) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

To je u utorak priopćilo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, reagirajući na sumnje Mile Dedakovića iznesene u emisiji Hrvatske televizije "Nedjeljom u 2" (12. studenoga), u vezi ukupnog broja hrvatskih branitelja prema Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te način stjecanja statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

"Zakonom o pravima hrvatskih branitelja jasno je definirano kako status hrvatskog branitelja ima osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga RH (Zbora narodne garde, Hrvatske vojske, MORH-a, Policije, MUP-a, Hrvatskih obrambenih snaga) te kao pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite (koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991.) - organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata - od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.", navodi Ministarstvo.

Takve službene evidencije hrvatskih branitelja vode Ministarstvo obrane RH i Ministarstvo unutarnjih poslova, a Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ne izdaje, niti je ikada izdavalo potvrde o dokazima sudjelovanja u Domovinskom ratu, niti na bilo koji drugi način utječe na stvaranje podataka o broju branitelja u Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ističe se u priopćenju.

Ministarstvo branitelja osvrnulo se i na tvrdnje urednika i voditelja emisije "Nedjeljom u 2", Aleksandra Stankovića, da je za dokazivanje statusa branitelja dovoljno imati iskaze dvaju svjedoka, te istaknulo kako "osobe koje nisu vođene u službenim evidencijama sukladno Zakonu o općem upravnom postupku, mogu dokazivati svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu u upravnom postupku", no da "iskazi svjedoka nisu isključivi i odlučujući dokaz, već samo jedan od dokaza u postupku".

Tijela koja provode postupak nalaze se u MORH-u i MUP-u, koja u dvostupanjskom postupku cijene svaki dokaz, pa tako i iskaze svjedoka.

U tom postupku dopuštena su dokazna sredstva, pa tako i svjedoci, kojima je moguće dokazati činjenicu sudjelovanja u Domovinskom ratu, no, "sukladno Zakonu o općem upravnom postupku, iskazi svjedoka nisu isključivi i odlučujući dokaz, već samo jedan od dokaza u postupku", navodi Ministarstvo branitelja.

Također naglašava da je na "na takva drugostupanjska rješenja osigurana i sudska zaštita Upravnog suda", te kako je "iz svega navedenog potpuno razvidno da je netočna konstatacija da se samo sa dva svjedoka može dokazati status hrvatskog branitelja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙