FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Otvoren Drugi sajam zadruga hrvatskih branitelja

SPLIT,21. listopada 2006.(Hina) - Drugi sajam zadruga hrvatskih branitelja, na kojemu svoje proizvode i usluge izlažu 92 od 115 braniteljskih zadruga iz svih krajeva Hrvatske, otvoren je danas u hotelu "Zagreb" u Splitu.
SPLIT,21. listopada 2006.(Hina) - Drugi sajam zadruga hrvatskih branitelja, na kojemu svoje proizvode i usluge izlažu 92 od 115 braniteljskih zadruga iz svih krajeva Hrvatske, otvoren je danas u hotelu "Zagreb" u Splitu.

Sajam, koji se održava u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, otvorila je potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor. Istaknula je kako je ideja osnutka braniteljskih zadruga, kao rješenje koje braniteljima omogućava zapošljavanje i dostojanstven život od svojeg rada, u samo godinu dana, od Prvog sajma u Vukovaru, kada ih je bilo samo 50-ak, doživjela golem napredak.

Svrha je Sajma unaprijediti zadrugarstvo koje kao oblik poduzetništva podupire Ministarstvo branitelja u sklopu programa stručnog usavršavanja i osposobljavanja nezaposlenih branitelja. Kosor je rekla kako je kroz razne programe zaposleno oko pet tisuća branitelja, a najviše kroz program zadrugarstva. Ove je godine za taj program u proračunu predviđeno pet milijuna kuna, što znači da će svaka zadruga koje se osnuje dobiti potporu od 150.000 kuna.

Tu suradnja ne prestaje, dodala je, jer Ministarstvo pomaže i u svladavanju svih mogućih prepreka u pokretanju proizvodnje. To je jedan od najboljih programa, ocijenila je, zbog čega će u idućoj godini za programe zapošljavanja u proračunu biti osigurano oko 40 milijuna kuna, od čega pet milijuna za zadruge.

Podsjetila je na nastojanja Vlade da ulaže u zapošljavanje i poboljšanje životnih uvjeta branitelja i njihovih obitelji, posebice djece poginulih branitelja.

Vrijednost Fonda hrvatskih branitelja s po sedam posto dionica Ine i HT-a, rekla je ministrica Kosor, povećala se na dvije milijarde 163 milijuna kuna, a očekuje se da će se i dalje povećavati jer će u njega ući i udjeli u drugim tvrtkama u procesu privatizacije.

Poručila je da se u skrb o braniteljima moraju uključiti ne samo sva ministarstva i Vlada, nego i društvo u cjelini kako bismo svi zajedno vratili dug braniteljima i omogućili im da žive dostojanstveno, posebice oni kojima je najteže - oboljeli od stresnog poremećaja.

U sklopu Sajma održan je i okrugli stol s temom dodjele, prodaje, zakupa i davanja u koncesiju poljoprivrednog zemljišta te dodjele nekretnina u državnom vlasništvu na kojemu su, uz zadrugare, sudjelovali i predstavnici ministarstava te stručnjaci mjerodavnih državnih institucija. Raspravljat će se o tome što se do sada učinilo u potpori zapošljavanju branitelja kroz program zadrugarstva, na koje se probleme nailazi te kako ih riješiti. Čuli su se i prijedlozi za izmjenom određenih zakona koji bi omogućili veću potporu braniteljskim zadrugama.

Ministrica Kosor uručila je sudionicima Sajma posebne zahvalnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙