FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavak rasta kredita

ZAGREB, 13. studenog 2006. (Hina) - Nastavak rasta kredita
ZAGREB, 13. studenog 2006. (Hina) - Nastavak rasta kredita

HINA - Financijski servis

Ukupni krediti banaka u Hrvatskoj nastavili su ubrzano rasti te su na kraju rujna iznosili 182,6 milijardi kuna, što je za gotovo 3,7 milijardi kuna više nego u mjesecu prije, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

To spada među veće mjesečne poraste u ovoj godini, pri čemu su krediti stanovništvu povećani za 2,3 milijarde kuna, a trgovačkim društvima za 911 milijuna kuna u odnosu na prethodni mjesec.

Tako se na godišnjoj razini nastavlja trend snažnog rasta kredita, koji su u rujnu ove godine bili veći za 34,9 milijardi kuna nego prije godinu dana, i zabilježi su godišnju stopu rasta od 23,6 posto.

Pritom su krediti poduzećima imali godišnju stopu od 24,5 posto, a građanima 22,5 posto.

Ukupni krediti stanovništvu na kraju rujna ove godine iznosili su 91,8 milijardi kuna. U odnosu isto razdoblje godine prije građani su se zadužili za novih 16,9 milijardi kuna.

Više od polovice toga povećanja odnosi se na stambene kredite, koji bilježe visoku godišnju stopu rasta od 35 posto.

Stambeni krediti građanima na kraju rujna ove godine iznosili su 34,7 milijardi kuna, što je za 975 milijuna kuna više nego u mjesecu prije, a za 9 milijardi kuna više nego prije godinu dana.

Udio stambenih u ukupnim kreditima stanovništvu povećan je sa 34,2 posto u rujnu prošle na 37,8 posto u istom mjesecu ove godine.

Najvišu pak godišnju stopu rasta, od 24,5 posto, bilježe krediti poduzećima, koji su na kraju rujna iznosili 72,2 milijarde kuna, što je za 14,2 milijardi kuna više nego krajem devetog mjeseca prošle godine.

Udio kredita stanovništvu u ukupnim kreditima krajem rujna ove godine iznosio je 50,3 posto, a kredita poduzećima 39,6 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙