FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela javna ponuda dionica Ine

ZAGREB, 13. studenog 2006. (Hina) - Hrvatski državljani od jutros u 46 poslovnica Raiffeisenbanke i 153 poslovnice Fina-e mogu dati svoje ponude za kupnju dionica Ine u javnoj ponudi, a Uprava Ine i savjetnici Vlade u privatizaciji Ine danas su u Zagrebu započeli s prezentacijom poslovanja Ine institucionalnim ulagačima, odnosno s road showom koji će obuhvatiti niz europskih metropola, kao i četiri američka grada.
ZAGREB, 13. studenog 2006. (Hina) - Hrvatski državljani od jutros u 46 poslovnica Raiffeisenbanke i 153 poslovnice Fina-e mogu dati svoje ponude za kupnju dionica Ine u javnoj ponudi, a Uprava Ine i savjetnici Vlade u privatizaciji Ine danas su u Zagrebu započeli s prezentacijom poslovanja Ine institucionalnim ulagačima, odnosno s road showom koji će obuhvatiti niz europskih metropola, kao i četiri američka grada.

Javni poziv za stavljanje ponuda danas je u dnevnim novinama objavila i hrvatska Vlada koja u javnoj ponudi prodaje 15 posto ili 1,5 milijuna dionica Ine, uz mogućnost prodaje dodatnih 2 posto, odnosno još 200 tisuća dionica.

Prema raznim procjenama, ponudu za kupnju dionica Ine uz pravo prvenstva i posebne pogodnosti moglo bi dati između 25.000 i 40.000 hrvatskih državljana, a tako bi mogli kupiti 40 do 50 posto dionica izloženih javnoj ponudi.

Hrvatski državljani uz pravo prvenstva i posebnu pogodnost mogu dati ponudu za kupnju dionica Ine do ukupno 38.000 kuna, a koliko će za to točno dobiti dionica znat će se nakon što Vlada odredi konačnu cijenu koja će biti unutar raspona od 1.400 do 1.900 kuna po dionici.

Hrvatski državljani svoje ponude za povlaštenu kupnju mogu podnositi deset dana - od 13. do 23. studenoga do 20 sati, a tri dana duže - od 13. do 27. studenoga do 15 sati ponude će, bez prva prvenstva i posebnih pogodnosti, moći podnositi fizičke osobe, domaće pravne osobe i strani ulagatelji.

Po isteku toga krajnjeg roka, znači 27. studenoga poslijepodne Vlada bi trebala odrediti i konačnu cijenu, kao i odlučiti o alokaciji dionica, odnosno objaviti koliko je dionica prodano hrvatskim građanima uz pravo prvenstva i posebnu pogodnost, a koliko i po kojoj cijeni kupuju ostali investitori.

Ponude će građani podnositi na posebnim obrascima, podnose ih osobno ili to za njih može učiniti opunomoćenik uz punomoć potpisanu kod javnog bilježnika.

Tako će dionice moći kupiti i hrvatski državljani koji ne žive u Hrvatskoj, a dionice Ine moći će kupiti i maloljetne osobe, odnosno to će za njih moći učiniti njihov zakonski zastupnik, roditelji ili skrbnici.

Mogućnost da dionice kupe i maloljetnici u Vladinim krugovima objašnjavaju praksom ostalih država, odnosno činjenicom da ni u jednoj javnoj ponudi sudjelovanje nije bilo ograničeno punoljetnošću.

Nakon što se u javnoj ponudi zadovolji interes hrvatskih državljana uz pravo prvenstva i pogodnosti, preostale će dionice biti ponuđene i drugim fizičkim i pravnim osobama.

Tako će i hrvatski državljani koji, uz povlašteni paket, žele kupiti više dionica moći predati ponudu za kupnju bez prava prvenstva i pogodnosti, a, prema podatcima i uputama objavljenim na web stranici vezanoj za javnu ponudu i web stranici RBA, uz domaće i strane institucionalne ulagače, ponude će moći predati i strani državljani koji će za to morati priložiti putovnicu ili osobnu iskaznicu, te karticu tekućeg računa otvorenog u bilo kojoj banci u Hrvatskoj.

Cijela procedura i transakcija javne ponude završit će 1. prosinca do kada bi trebao biti izvršen prijenos dionica na kupce i te dionice trebale biti plaćene.

Naime, u roku od tri radna dana nakon utvrđivanja prodajne cijene i raspodjele dionica, dionice će biti upisane na računu vrijednosnih papira ulagača pri Središnjoj depozitarnoj agenciji (SDA), a ako ga nema SDA će ga automatski otvoriti.

SDA će, pak, nekoliko dana nakon upisa dionica ulagača obavijestiti o točnom broju dodijeljenih mu dionica.

Dionicama Ine trgovat će se na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi, trgovanje će početi početkom prosinca.

Tako će i hrvatski državljani dionice Ine koje kupe moći, preko ovlaštenih posrednika, brokera, prodati na Zagrebačkoj burzi, no, ako namjeravaju iskoristiti pogodnost dodjele bonus dionica te dionice trebaju zadržati u svom vlasništvu (na računu u SDA) najmanje godinu dana.

Analitičari im pak preporučaju da dionice ne prodaju nešto duže, odnosno da ih zadrže u svom vlasništvu tri do pet godina, jer se očekuje da će u tom roku porasti vrijednost Ine i njenih dionica.

(Hina) xbn yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙