FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

15. obljetnica osnutka 130. brigade Hrvatske vojske

OSIJEK, 25. listopada (Hina) - Petnaesta obljetnica osnutka 130. brigade Hrvatske vojske, koja se počela ustrojavati na današnji dan 1991., proslavljena je danas u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu.
OSIJEK, 25. listopada (Hina) - Petnaesta obljetnica osnutka 130. brigade Hrvatske vojske, koja se počela ustrojavati na današnji dan 1991., proslavljena je danas u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Kroz postrojbu je prošlo više od 3500 pripadnika, a u ratnim operacijama 63 branitelja su poginula, 370 ih je ranjeno, a 22 se vode kao zatočeni i nestali.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić odlikovao je 130. brigadu Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Ratni zapovjednik postrojbe pukovnik Živko Mijić kazao je kako je 130. brigada djelovala na širokoj bojišnici od Nuštra do Čepina, te tako bila znatno pojačanje osječkim braniteljima. Nakon prestanka djelovanja brigade, u rujnu 1994., njezini brojni pripadnici prešli su u djelatne postrojbe 3. i 5. gardijske brigade.

Zahvalivši brigadi na doprinosu u obrani Osijeka u najtežim trenutcima njegove povijesti, osječki dogradonačelnik Gordan Matković pozvao je sve razine vlasti u zemlji, od lokalnih do državnih, da čuvaju čast i dostojanstvo Domovinskoga rata.

Osječko-baranjski dožupan Danijel Srb kazao je kako novi naraštaji, koji nisu doživjeli 1991., o zbivanjima iz toga vremena dobivaju spoznaje iz procesa koji se vode protiv hrvatskih branitelja. Ne želimo političke procese protiv branitelja, to nam nije prihvatljivo, dodao je Srb.

Pomoćnik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar kazao je kako su "hrvatski branitelji svoju hrabrost, poštenje i čast dokazali onda kad je bilo najpotrebnije".

U spomen na poginule i nestale branitelje večeras će se položiti vijenci kod spomen-obilježja stradalim braniteljima i civilima na osječkom Trgu slobode te služiti misa zadušnica u osječkoj župnoj crkvi sv. Petra i Pavla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙