FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineska najava diversifikacije deviznih rezervi pritisnula dolar

LONDON, 10. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara prema euru kliznuo je u petak na svjetskim tržištima na najnižu razinu u protekla dva i pol mjeseca, pritisnut opetovanim najavama guvernera središnje kineske banke da ta institucija planira diversificirati svoje goleme devizne rezerve.
LONDON, 10. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara prema euru kliznuo je u petak na svjetskim tržištima na najnižu razinu u protekla dva i pol mjeseca, pritisnut opetovanim najavama guvernera središnje kineske banke da ta institucija planira diversificirati svoje goleme devizne rezerve.

Euro je do podneva ojačao 0,5 posto prema dolaru, dosegnuvši 1,2887 dolara, što je njegova najviša vrijednost od 21. kolovoza ove godine. Dolar je oslabio i prema švicarskom franku za 0,6 posto, spustivši se na najnižu razinu u proteklih šest tjedana od 1,2353 franaka za dolar.

Zelena novčanica oslabila je 0,5 posto i prema jenu, spustivši se na 117,29 jena, dok je tečaj eura prema japanskoj valuti ostao nepromijenjen na 151,18 jena.

Guverner središnje kineske banke Zhou Xiaochuan sudjelovao je u petak na konferenciji koju je u Frankfurtu organizirala Europska središnja banka (ECB). Upitan na koja tržišta Kina namjerava uložiti svoje devizne rezerve, Xiaochuan je odgovorio: "Diversifikacija uključuje valute i investicijske instrumente, uključujući i tržišta u nastajanju".

Ukazujući na slične istupe guvernera središnje kineske banke od prethodnog dana, analitičari su konstatirali da je najnovija izjava kineskog čelnika potaknula trgovce da ubrzaju spekulativne prodaje američke valute.

Naime, mnogi trgovci protumačili su najnovije istupe kineskog guvernera kao signal da će Kina možda ubuduće kupovati manje dolara odnosno da će smanjiti svoju postojeću imovinu u američkoj valuti. Smatra se da dolar trenutno ima lavovski udio u kineskim deviznim rezervama, čija je ukupna vrijednost procijenjena na 1.000 milijardi dolara.

"Nema sumnje da je dolar oslabio zbog tih izjava. No, ne bih očekivao nastavak tog trenda ako ostane samo na tome", upozorio je Todd Elmer iz Citigroupa.

"Očekujem da će trend diversifikacije rezervi s vremenom početi negativno utjecati na tečaj američke valute ali moramo biti oprezni. Nisam siguran da aktualne izjave upućuju na daljnju slabost dolara ali ne očekujem ni njegov skori značajniji oporavak", dodao je Elmer.

Jen je pak crpio potporu iz nastupa guvernera središnje japanske banke Toshihika Fukuija, koji je izrazio zabrinutost zbog trenda uzimanja zajmova u jenu radi financiranja kupovine imovine s višim prinosima.

Japansku je valutu poduprla i Fukuijeva najava u razgovoru za jedan japanski dnevni list da će središnja banka podizati kamatne stope preventivno ali u malim koracima.

"Fukui je ponovio da nije utvrđen vremenski raspored za podizanje kamatnih stopa te da će prilagodba monetarne politike biti postupna. No, njegovo upozorenje da monetarna politika mora gledati 'naprijed' potpirilo je spekulacije da će banka možda podići kamatne stope i prije kraja ove godine", naglasili su u RBC Capital Marketsu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙